Ghidul Serviciilor
Steaua Divina, Clinica Ayurveda, Acupunctura Bucuresti
inapoi la firma 165 vizite
Poza Ayurveda
Foto

AYURVEDA este sistemul fundamental de igiena, dieta si medicina dezvoltat si perfectionat în India de catre marii întelepti si clarvazatori cu mii de ani în urma. Cu rare exceptii, principiile sale nu sunt aproape deloc cunoscute în Occident.

Acest sistem medical unic exprima într-adevar un mare secret, iar învataturile acestei stiinte vor aduce în viitor beneficii inestimabile umanitatii.

AYURVEDA este o adevarata stiinta a împlinirii vietii si ea este perfect compatibila cu transformarile care deja au survenit în constiinta occidentala odata cu aparitia medicinei preventive, a conceptiei holistice asupra sanatatii si a principiilor de optimizare a nutritiei.

Conform teoriei stravechi AYURVEDA, constitutia umana, ca de altfel întreaga creatie, este compusa din cele cinci elemente de baza. Aceste cinci elemente fundamentale sunt: pamântul, apa, focul, aerul si spatiul (eterul).

La modul ideal, atunci când aceste cinci elemente de baza exista si se manifesta într-o armonie dinamica, ele creeaza împreuna viata, puterea, sanatatea si perfectiunea fiintelor.

Conceptul de DOSHA reprezinta elementul central al sistemului traditional Ayurveda. Prin termenul Dosha sunt desemnate cele trei forte subtile vitale primare cunoscute sub numele de Vata Dosha, Pitta Dosha si Kapha Dosha. În functie de predominanta dosha-urilor într- o fiinta umana se stabileste tipul constitutional (Prakriti).

Prin constitutie sau Prakriti (în limba sanscrita prakriti înseamna “natura”) se întelege natura proprie sau totalitatea caracteristicilor înnascute fizice, functionale (dinamice) si psiho-mentale ale individului, caracteristici strâns corelate între ele si care prezinta un grad crescut de stabilitate.

Constitutia reprezinta “tiparul” sau “forma” în care ne-am nascut în aceasta lume, tendintele care au fost “proiectate” înca de la nastere în structura individuala a fiecaruia dintre noi (în limba latina cuvântul constituere înseamna “a aseza într-o anumita ordine”). Pentru a preveni aparitia vreunei boli, dieta si tipul de activitati desfasurate trebuie sa fie adecvate constitutiei.

Vikriti (în limba sanscrita vikriti înseamna “abaterea de la natura”) reprezinta starea de boala.

Vikriti poate avea aceeasi natura sau o natura diferita de cea a lui Prakriti. Exista boli care au aceeasi natura cu Prakriti si boli care au o natura diferita de Prakriti. Bolile care au aceeasi natura cu tipul constitutional sunt mai greu de vindecat, deoarece tipul constitutional fortifica natura bolii si confera stabilitate dezechilibrului energetic asociat bolii. Bolile care au o natura diferita de tipul constitutional al fiintei în cauza sunt mai usor de tratat.

Tratamentul unei afectiuni acute, temporare sau superficiale trebuie adaptat lui Vikriti (stabilirea tipului constitutional nu este asa de importanta în alegerea terapiei în astfel de situatii), în timp ce tratamentul unei afectiuni cronice sau profunde trebuie adecvat si lui Prakriti, nu numai lui Vikriti.

Examinarea pacientului cuprinde: 1. Anamneza ayurvedica cu stabilirea tipului constiututional. În vederea stabilirii constitutie(PRAKRITI), se observa în special acele aspecte care se schimba lent în timp si tendintele persistente de-a lungul întregii vieti a pacientului. 2. Examenul obiectiv ayurvedic stabileste tipul dezechilibrului instalat. 3. Obtinerea unor informatii suplimentare prin coroborarea datelor obtinute prin anamneza si examen obiectiv pentru stabilirea tratamentului si a dietei necesare ameliorarii si vindecarii afectiunilor.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.