Înlocuirea dinților lipsă este foarte importantă pentru sănătatea voastră generală dar și pentru sănătatea celorlalți dinți rămași. Prin lipsa dinților, se produc o serie de modificări masticatorii, estetice, fonetice, iar neînlocuind dintele lipsă se poate ajunge la pierderea altora. Bineînțeles există binecunoscuta problemă a modificării aspectului feței și totodată pierderea încrederii în sine și însușirea de a mai socializa.
Implantele dentare ar trebui considerate întotdeauna prima opțiune de a înlocui un dinte lipsă sau un dinte ce va trebui extras. Procedeul de înlocuire a unui dinte lipsă cu un implant dentar a fost folosit ca metodă de tratament mai bine de 40 de ani și este recunoscut ca metodă ideală de terapie.
Ce este un implant dentar?
Implantul dentar este o rădăcină dentară artificială confecționată dintr-un material biocompatibil (titan) și tratată special pentru a se integra osului uman. Acest dispozitiv (ce seamana cu un șurub) înlocuiește o rădăcină dentară. Ele sunt implantate în os printr-o metodă chirurgicală simplă și nedureroasă într-un timp foarte scurt. Între os și implantul de titan se realizează o strânsă legatură și în final rezultă o fundație pentru viitorul dinte artificial. În acest implant dentar se va atașa bontul protetic aferent, care o parte din el intră subgingival iar pe restul bontului va fi fixată coroana protetică. Implantele dentare pot înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă; astfel se obține menținerea structurii faciale și se previne deterioarea (resorbția) osului, fenomen care apare atunci când se pierd unul sau mai mulți dinți).
Implantele dentare se simt și arată foarte natural, astfel încât puteți uita că ați pierdut un dinte. După cum știți lipsa dinților afectează pacientul atât pe plan personal dar și profesional.
Ce pot implantele dentare să facă?
Avantajele unui implant dentar față de punțile dentare sau protezele dentare.
Estetic: Implantul dentar arată și se simte la fel ca dinții dumneavoastră naturali. După ce implantul dentar s-a integrat în structura osului, el previne pierderea osoasă și retracția gingivală- fenomene care pot să apară în cazul unei punți dentare.
Conservativ: Implanturile nu necesită sacrificarea dinților adiacenți așa cum o impun punțile dentare, deoarece dinții vecini nu sunt implicați în suportul implantului.
Încredere: Implanturile dentare vă permit sa zâmbiți, să vorbiți și să mâncați din nou, confortabil și cu multă încredere. Ele sunt sigure și vă oferă posibilitatea de a va comporta normal ca și când ați avea dinții dumneavoastră naturali și vă permit să spuneți la revedere grijilor legate de tratamente dentare incorecte cu aspect estetic deficitar.
Reabilitare: Rata succesului dată de implantul dentar crește continuu. Ele sunt considerate cea mai bună opțiune pentru înlocuirea dinților pierduți.
Cum este intervenția?
Când intervenția de inserare a implantului este făcută corect, procedeul se face fără durere, într-un timp foarte scurt. Acest lucru se datorează faptului că osul are foarte puține terminații nervoase și ca tot procedeul se realizează sub anestezie locală.
La ce să vă asteptați după tratament?
După cum știți dinții dumneavoastră necesită o igienă foarte atentă și vizite regulate la medicul dentist. Implantele dentare sunt la fel ca dinții dumneavoastră naturali și vor necesita aceeași îngrijire. Ca să mențineți implantele dentare curate și fără tartru, igeinizați-le cu peria și cu ața interdentară și nu uitați de vizita la medicul dentist care este obligatorie pentru a asigura durata implantului în os pentru o perioadă îndelungată.