Ce este hipnoza? Este o stare naturala pe care o traim zilnic, fara sa fim constienti de acest fapt: atunci cand visam cu ochii deschisi, cand vizionam un film captivant, cand suntem absorbiti de lectura unei carti sau chiar cand conducem autovehiculul. Transa hipnotica este o stare modificata a constientei in care activitatea emisferei cerebrale stangi (analitica, logica) se reduce considerabil, concomitent cu stimularea emisferei drepte (sediul emotiilor, imaginilor, intuititei) si care permite comunicarea, prin intermediul sugestiilor, cu inconstientul – sediul tuturor amintirilor si experientelor noastre. Deoarece inconstientul controleaza gandurile si comportamentele automate, tot lui trebuie sa ne adresam pentru a facilita schimbarea. Hipnoterapia este, pur si simplu, utilizarea hipnozei in scop terapeutic.
Care este scopul hipnoterapiei?
Un scop important al terapiei este de a oferi raspunsuri la problemele cu care te confrunti. Insotit de terapeut, vei pune in miscare toate resursele de care dispui pentru a initia un proces de schimbare. Obiectivul terapeutic principal este schimbarea. Realizand o schimbare, oricat de nesemnificativa ar parea, poti initia si pune in miscare un intreg proces care va fi de lunga durata si care se va finaliza atunci cand vei atinge un nivel superior de dezvoltare personala.
Ce vei experimenta pe parcursul unei sedinte?
In general, vei trai o stare de bine, de relaxare profunda. Cei mai multi pacienti se simt atat de bine, incat refuza sa revina la starea obisnuita de veghe, iar atunci cand revin, o fac zambind.
Cum se desfasoara o sedinta de hipnoza?
O sedinta dureaza aproximativ o ora. Prima parte se prezinta sub forma unei discutii premergatoare, pe parcursul careia terapeutul te ajuta sa-ti definesti si sa-ti clarifici obiectivele si in care colecteaza informatiile de care are nevoie. Apoi, te va conduce intr-o stare modificata de constienta, utilizand una sau mai multe tehnici, va formula sugestii, va folosi metafore, ajutandu-te, astfel, sa-ti explorezi noile posibilitati, sa-ti mobilizezi potentialul, sa-ti depasesti blocajele si sa descoperi solutii noi la problemele tale.
Vei fi constient in timpul transei?
Categoric, da! Vei fi intotdeauna prezent. De fapt, este ca si cand o parte din tine este acolo, asculta si participa, in timp ce o alta parte din tine “decoleaza” intr-un fel de reverie. La sfarsitul sedintei, vei putea sa-ti amintesti toata experienta sau doar o parte din aceasta (depinde ce va decide inconstientul tau).
Chiar functioneaza?
Fiecare dintre noi este hipnotizabil. Ceea ce difera este sensibilitatea fiecaruia la hipnoza si maniera de a trai transa hipnotica. In general, persoanele curioase, sensibile sau imaginative “plonjeaza” mai usor in aceasta stare Nu exista hipnoza, ci auto-hipnoza. Terapeutul este ghidul tau. El te ia de mana si te insoteste in acest drum catre tine insuti, ajutandu-te sa-ti descoperi singur potentialul interior si resursele. Insa, tu esti cel care exploreaza. Nimeni nu te poate obliga sa o faci. Si… nimeni nu o poate face in locul tau!