Astazi, implantologia orala este baza reconstituirii patrimoniului dentar pierdut, in mod analog celui natural, fara a mai apela la sofisticate si incomode proteze mobile (cunoscute ca placi dentare sau proteze scheletate) sau la punti fixate pe dinti sanatosi proximali celor pierduti. Pe scurt, dinti ficsi
Reproducerea functiei naturale si aspectul estetic al dintilor pierduti, poate fi foarte dificil de realizat. In trecut, dintii lipsa puteau fi substituiti prin proteze sau punti, dar cu rezultate limitate. Implanturile dentare, cu toate acestea, sunt inlocuiri cu aspect natural pentru dintii lipsa care ofera, de asemenea, aceeasi functie ca radacina dintelui natural. De asemenea, au fost folosite pentru a ancora si alte tipuri de restaurari dentare.
Implantarea dentara este o procedura chirurgicala uzuala?
Da, dar numai daca este facuta de medici cu experienta plurienala si cazuistica vasta. Aceasta procedura a fost aplicata inca de acum cateva zeci de ani, la milioane de pacienti.
Implantologia nu este o specialitate tanara, dar in ultimi ani a suferit o crestere exponentiala deoarece ofera posibilitatea reconstructiei sistemul masticator fara proteze mobile si reda calitatea vietii. In acelasi timp este vorba si despre o parte sensibila a stomatologiei si chirurgiei orale, pentru ca se efectueaza o interventie chirurgicala in zone delicate, confruntandu-ne de multe ori cu situatii anatomice nu foarte favorabile . Pentru a face fata tuturor acestor situatii, este nevoie de multa experienta.
Ce este implantul dentar ?
Implantul dentar reprezinta o radacina dentara artificiala si este utilizat in stomatologia protetica in scopul sustinerii restaurarilor asemanatoare unui dinte sau unui grup de dinti.
Tehnic vorbind, implantul dentar este un mic surub (de forma radacinii dentare, prevazut cu spire) confectionat din titan medical pur (care are o biocompatibilitate perfecta cu tesuturile din cavitatea orala), care se comporta identic cu structura radacinii unui dinte natural, formand o radacina artificiala. Pentru a indeplini functia unei radacini dentare implantul dentar este inserat in osul maxilar printr-o interventie chirurgicala scurta, sub anestezie locala, care nu necesita internare. Implantul se integreaza fara durere in os, aceasta formand o baza solida pentru stabilitatea pe termen lung si fixarea stabila a coroanei protetice.
Estetica din primul moment : In functie de situatie este posibil ca imediat dupa inserare implantul sa fie incarcat, iar coroana protetica sa fie atasata. Oricum, din moment ce succesul pe termen lung ar trebui sa fie prioritatea oricarui tratament cu implanturi dentare, decizia de incarcare imediata poate fi luata doar dupa ce medicul stomatolog a analizat cu atentie situatia din punct de vedere medical. Daca coroana protetica nu poate fi atasata imediat, pacientul va primi o restaurare temporara estetica ce este purtata pana in momentul inserarii lucrarii protetice definitive.
Ce se intampla cand un dinte este pierdut ?
Pierderea dintilor este o problema ce nu vine niciodata singura, ea atrage dupa sine atrofia oaselor maxilare si migrari dentare, astfel aparand probleme nedorite ale aspectului facial.
Dintii naturali sunt ancorati in oasele maxilare prin intermediul radacinilor. Ocluzia (muscatura) si masticatia (fortele din timpul muscaturii) produc o stimulare fizica a fiecarei structuri radiculare care stimuleaza la randul sau materialul osos din jurul sau. Pe scurt, radacina dintelui sanatos transfera fortele de masticatie spre os si ii mentine forta si pozitia.
Cand un dinte este pierdut, nu mai exista forte care sa solicite osul, astfel incat acesta incepe sa se deterioreze, la fel ca muschii care pierd masa si forta atunci cand nu se mai practica exercitii fizice. Pierderea osului continua si in final duce la schimbarea zambetului. Dintii din ambele parti laterale incep sa se deplaseze, producand spatii aditionale si un aspect neplacut.
Iar implantul dentar actioneaza ca o radacina !
Optiunea traditionala de a inlocui un dinte lipsa este puntea cimentata. In timp ce aceasta punte inlocuieste cu succes coroana dintelui lipsa, nu inlocuieste radacina acestui dinte. Consecinta neinlocuirii radacinii este aparitia pierderii de substanta osoasa, care produce un spatiu negru neplacut la nivelul gingiei.
Implantul dentar este singura optiune pentru inlocuirea unui dinte lipsa, prin inlocuirea atat a coroanei dentare cat si a radacinii. Implantul se comporta ca o radacina dentara naturala, facand transferul de forte si pastrand astfel osul integru.
Aditia de os artificial
Pentru ca procedura implantului dentar sa functioneze, trebuie sa existe suficienta masa osoasa in maxilar, iar osul trebuie sa fie suficient de puternic pentru a sustine implantul. Daca nu se intrunesc aceste conditii, este nevoie ca masa osoasa sa fie adaugata, prin intermediul unei proceduri de aditionare osoasa (augmentare osoasa).
Pe scurt, aditia de os reprezinta interventia asupra patului osos cu scopul de a-i mari volumul, prin tehnici chirurgicale de adaugare de materiale substitutive (bio-materiale).
De ce se face?
Aditia de os este indicata in urmatoarele situatii:
Deci, care sunt avantajele implanturilor dentare? Deci, care sunt avantajele implanturilor dentare?
Fie ca va lipseste un singur dinte, fie toti, implanturile sunt calea cea mai buna spre o infatisare naturala. Implanturile pot ajuta la imbunatatirea calitatii vietii, in numeroase aspecte:
Implanturile ofera numeroase beneficii, comparativ cu puntile conventionale. In plus fata de mentinerea osului prin inlocuirea radacinii, implanturile dentare ofera optiuni de tratament care conserva dintii sanatosi.
Iar in cazul coroanei dentare individuale : Prin inserarea unui implant dentar, dintii adiacenti nu mai trebuie slefuiti; implantul este suportul pentru viitoarea coroana dentara.
Mini implantul – solutia ideala pentru stabilizarea protezelor totale mobile.
Numeroase teste stiintifice demonstreaza ca mai mult de 70% din protezele totale si partiale la pacientii de varsta a treia devin inadecvate in timp (nu se adapteaza corespunzator) si reduc considerabil calitatea vietii. De cele mai multe ori, acest lucru nu poate fi atribuit calitatii protezei ci mai degraba resorbtiei osoase, intr-un numar in crestere de cazuri si schimbarilor asociate tesuturilor moi (gingiilor).
La persoanele cu o varsta de 70 ani si peste, datorita edentatiei indelungate, creasta dentara osoasa devine foarte ingusta nepermitand plasarea implanturilor standard, care necesita o procedura chirurgicala complexa. In plus, starea generala a acestor pacienti nu permite tratarea chirurgicala majora. Ca atare, implanturile cu un diametru redus (mini-implanturile) care permit o plasare minimal invaziva, se potrivesc perfect acestor conditii . In general, pentru fixarea protezei, este indicata inserarea a minim 4 mini-implanturi in maxilar. Spre deosebire de implanturile standard, mini-urile permit, de cele mai multe ori, incarcare protetica imediata.
Cum arata un mini implant?
Un mini implant are forma unei tije de titan subtire cu un dispozitiv de sprijinire care poate fi incorporat intr-o proteza. Capul protezei arata ca o minge, iar dispozitivul de sprijin este din cauciuc, are aspectului unui inel si se comporta ca o alveola. Acest inel tine fix proteza fara a rupe partea superioara a implantului. Mini implantul are marimea unei scobitori.
Avantajele mini-urilor
Astfel, la sfarsitul tratamentului, pacientul fericit va putea sa manace, sa vorbeasca si sa se bucure de viata fara a trai inhibitiile date de instabilitatea protezei!
Cu o ingrijire optima acasa si controale periodice, mini implanturile dumneavostra si proteza stabilizata de acestea va pot oferi un zambet natural.
Protetica supraimplantara – este decisiva pentru succesul final in implantologie !
Protetica supraimplantara trebuie facuta dupa principii biomecanice si functionale utilizand un arc facial si un articulator individual permitand reproducerea cat mai exacta a situatiei pacientului astfel incat tehnicianiul sa poata realiza o lucrare protetica de calitate.
Pentru mentinerea sanatatii implanturilor si a igienei orale sunt necesare periajul corect si folosirea atei dentare.