Protetica dentara analizeaza starea arcadelor dentare si a echilibrului muscular si articular, de cele mai multe ori grav alterate de pierderea unuia sau a mai multor dinti (edentatie) sau chiar de tocirea dentara excesiva (atritie) , si gaseste solutiile cele mai potrivite de tratament in scopul refacerii integritatii arcadelor intr-un mod functional si estetic in perfecta armonie cu celelate structuri ale cavitatii bucale, facand apel la “dinti artificiali” creati in afara cavitatii bucale de catre tehnicieni dentari.
Cum sunt concepute protezele dentare?
Protezele dentare sunt concepute in cadrul unui plan de tratament şi intervenţie individualizat – orientat asupra problemelor fiecarui pacient ; plan ce se realizeaza in baza stransei interdependente existente intre protetica si celelalte discipline ale medicini dentare:
Tratamentul protetic este stabilit de catre medic, in urma examinarii clinice si radiologice a pacientului (radiografii, eventual CT), a analizei fotografiilor intraorale si faciale, dar si a modelelor de studiu montate intr-un articulator (instrument special care reproduce in laborator raportul dintre arcadele dentare, dintre arcada maxilara si craniu, dar si miscarile produse in articulatiile temporo mandibulare).
Toate acestea presupun si o comunicare permanenta cu tehnicianul dentar ce se va ocupa de cazul respectiv, implicand si concursul acestuia prin prefigurarea estetica si functionala a viitorului tratament restaurativ (ex: wax-up).
Ce este edentatia?
Edentatia rezulta in urma pierderii unuia sau a mai multor dinti sau chiar a tuturor dintilor uneia sau a ambelor arcade dentare (edentatia totala)
De ce sa inlocuim un dinte lipsa?
Pierderea chiar si a unui singur dinte (edentatie), atrage dupa sine o serie de tulburari la nivelul dintilor, oaselor maxilare si consecutiv la nivelul musculaturii si articulatiilor temporo-mandibulare.
Dintii sufera mici miscari in cursul intregii vieti, incercand sa-si gaseasca stabilitatea prin contactul cu dintii vecini, dar si cu cei corespunzatori de pe arcada opusa.
In momentul in care un dinte lipseste, ceilalti incearca in continuare sa compenseze lipsa, aparand un cortegiu de evenimente:
Aceste modificari de pozitie ale dintilor restanti, vor conduce la :
Ce este atritia dentara?
Atritia reprezinta o pierdere de substanta dentara datorata efectului mecanic produs de contactul arcadelor antagoniste.
Printre cauzele cele mai frecvente se numara bruxismul. Acesta reprezinta o parafunctie caracterizata prin excesiva presare si frecare a arcadelor intre ele. De cele mai multe ori aceste obiceiuri sunt involuntare, factorul declansator fiind de natura psiho-emotionala.
Trebuie tratata atritia dentara?
Chiar daca pare ciudat, in cazul anumitor pacienti poate aparea o tocire generalizata patologica a intregii danturi (atritie), cu reducerea dimensiunii dentare la jumatate sau chiar pana la nivelul gingiei, dand persoanei in cauza un aspect imbatranit in dezacord cu varsta biologica.
Lasand la o parte aspectul estetic neplacut, cele mai grave sunt tulburarile functionale care apar la nivelul musculaturii si articulatiilor temporo-mandibulare.
Dintii prezinta in mod normal un relief anatomic specific care permite realizarea miscarilor mandibulare fiziologice (incizia alimentelor, triturarea lor prin miscari de lateralitate, etc). In urma tocirii, dintii vor prezenta niste suprafete tocite, perfect plane si bine circumscrise, care nu vor mai permite o dinamica masticatorie normala, obligand astfel musculatura si articulatiile sa actioneze anormal pentru a putea face fata acestor tulburari, rezultatul fiind un dezechilibru grav al intregului aparat dento-maxilar.
Din aceste motive, atritia dentara trebuie privita asemanator unei edentatii, gasind modalitatea cea mai buna de restaurare anatomo-functionala a suprafetelor masticatorii ale dintilor, in armonie cu intreg complexul muscular si articular, evident urmarind si liniile directoare ale esteticii dento-faciale.
In ziua de astazi, stomatologia in general trebuie sa ofere un tratament estetic , oricare ar fi manopera efectuata, fara a uita insa ca estetica nu poate exista in absenta functionalitatii.
Ce sunt protezele dentare /lucrarile dentare?
Protezele dentare sunt piese rigide realizate de regula in afara cavitatii bucale (in laboratorul de tehnica dentara sau uneori in cabinet) din diverse materiale (acrilat, compozit, metal, ceramica, zirconiu) si care vor fi apoi ancorate in cavitatea bucala, refacand integritatea si functionalitatea arcadelor dentare si a intregului aparat dento-maxilar. Pe langa aspectul lor functional, protezele vor reface cat mai anatomic si cat mai natural trasaturile zambetului si aspectul placut.
Tipuri de proteze dentare
In functie de modul de fixare, protezele dentare se impart in:
1. Fixe (unidentare: coroane sau pluridentare: punti):
Lucrarile fixe se pot realiza din diferite materiale
2. Mobilizabile (sunt indicate in cazul edentatiilor extinse, care nu mai permit realizarea unor punti dentare): ancorate prin sisteme speciale de dintii restanti, dar care se indeparteaza voluntar de catre pacient pentru igienizare). Ex: proteze scheletate, lucrari telescopate
3. Mobile (protezele totale): sunt lucrari extinse realizate in cazul edentatiilor totale care doar se sprijina pe structurile osoase ale cavitatii bucale
4. Amploarea pe care au capatat-o implanturile dentare a dus chiar la descrierea unei a patra subdiviziuni a proteticii dentare – protetica pe implanturi.
Pentru purtatorii de proteze totale sau pacientii care ar trebui sa ajunga in aceasta situatie (edentatie totala), exista acum solutii implanto-protetice ce vor imbunatati cu siguranta calitatea vietii prin simplul fapt ca nu mai vorbim despre lucrari mobile nesustinute, ci vorbim despre lucrari fixe sau mobilizabile
Dintre avantajele acestor lucrari, amintim:
Fixarea este asigurata prin:
Ancorarea este asigurata prin:
Majoritatea lucrarilor dentare se fac cu concursul laboratorului de tehnica dentara, necesitand mai multe sedinte de tratament si perioade de asteptare de cateva zile, deoarece tehnologia de executie a acestor “bijuterii dentare” este extrem de laborioasa si de precisa. Tehnica dentara a devenit o adevarata arta, arta de a reproduce intocmai naturaletea dintilor umani.
In cazul lucrarilor unidentare,clinica noastra ofera acum un sistem revolutionar de realizare computerizata in cabinet a acestor lucrari (inlay, coroane) intr-o singura sedinta de tratament: