Endodontia este specialitatea medicinei dentare care se ocupa cu prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afectiunilor pulpei dentare
Durata de viata a dintelui depinde in primul rand de corectitudinea aplicarii acestui tratament. Tratamentul de canal radicular devine necesar in momentul in care pulpa se inflameaza sau moare.Daca nu este tratata, infectia se raspandeste la os si tesuturile inconjuratoare.
Importanta microscopului in endodontia moderna.
Stomatologii, de multe ori trebuie sa distinga detalii microscopice care sunt dincolo de rezolutia ochiului uman.
Introducerea microscopului in endodontie a adus schimbari profunde asupra modului de tratament endodontic, a schimbat modul de gandire in tratarea afectiunilor dentare, trecandu-se de la extractia unui dinte la salvarea acestuia.
Medicul specialist endodont indeparteaza tesuturile inflamate sau infectate, curata mecanic si chimic sistemul de canale al dintelui, umple si sigileaza spatiul endodontic.
Multumita amplificarii cu pana la 40 de ori si iluminarii coaxiale a campului de tratament este posibila aplicarea unui tratament de calitate, avand o maxima eficienta datorita preciziei.Detalii minutioase, cum ar fi leziunile carioase precoce, evaluarea marginilor unei coroane dentare si microfisurile, sunt dificil de analizat fara sporirea acuitatii vizuale umane.
Retratamentul endodontic este necesar in cazul dintilor ce formeaza infectii pe canalele tratate initial din diverse cauze: canale curbe sau foarte inguste ce nu au putut fi tratate initial, anatomia complicata a sistemului de canale nu a putut fi depistata in totalitate in decursul tratamentului initial,intarzierile datorate restaurarii finale a dintelui ce duc la reinfectarea canalelor radiculare (dupa finalizarea tratamentului endodontic)esec al sistemului imunitar al organismului in lupta cu infectiile severe;o noua leziune carioasa ce expune sistemul de calale, bacteriiloro coroana larga sau sparta, o obturatie sparta