Ce este boala parodontala? Boala parodontala este o afectiune cronica care are drept cauza flora microbiana din cavitatea orala. Aceasta afecteaza structurile care mentin dintele pe arcada: gingia, ligamentul parodontal si osul alveolar. Semnele aparitiei Prima faza a bolii este gingivita, inflamatia gingiei, dupa care evolueaza catre structurile profunde. Primul semn al gingivitei este sangerarea provocata de periaj sau de masticatie si este insotita de modificarea culorii gingiei care devine rosie-violacee, senzatie de tensiune si prurit. Evolutie Treptat gingia impreuna cu suportul osos "se retrag", radacinile dintilor devin vizibile, iar dintii se mobilizeaza. In ultima faza dintii sunt expulzati spontan de pe arcada fara a avea vreo alta afectiune (ex. carie dentara). Evolutia bolii este intretinuta de actiunea unor factori favorizanti:
Tratament In cadrul tratamentului bolii parodontale profilaxia joaca un rol esential. Masurile profilactice se adreseaza factorilor determinanti si favorizanti ai bolii:
Daca boala s-a instalat deja, masurile profilactice trebuie insotite de tratamente stomatologice specifice efectuate de personal calificat:
Dupa stabilizarea bolii se pot aplica tratamente de intretinere, cum ar fi:
ROLUL TARTRULUI IN PRODUCEREA BOLII PARODONTALE TARTRUL DENTAR Tartrul dentar reprezinta un complex organo-mineral aderent de suprafata dentara sau alte structuri solide orale, lucrari protetice, aparate ortodontice, rezultat din mineralizarea placii bacteriene. In functie de zone: supra sau subgingivala, compozitia tartrului difera. Suprafata tartrului este rugoasa si acoperita de un strat de placa bacteriana nemineralizata, ce difera in zona supra si subgingivala Localizari preferentiale :
In timp, consistenta si aderenta tartrului supragingival cresc, iar culoarea vireaza spre maroniu-negru, prin impregnarea cu pigmenti din alimente sau de hidrocarburi si nicotina la fumatori.