Endodontia
Tratamente de canal facute la microscop
Principalul scop al tratamentului endodontic este salvarea dintelui natural, care trebuie sa fie intotdeauna prima alegere in cazul tratamentului stomatologic.
De foarte multe ori, un dinte poate fi salvat de la extractie cu ajutorul procedurilor endodontice, cunoscute sub denumirea de “tratamente de canal”. Pulpa dintelui poate fi afectata si infectata din diverse cauze; motiv pentru care, ea trebuie extirpata. Extirparea nervului nu inseamna “moartea” dintelui, asa cum se percepe in general. Pulpa are un rol determinant atat in cresterea si maturarea acelui dinte cat si in mentinerea functionalitatii lui in cavitatea bucala. In urma tratamentului de canal dintele ramane “viu”, continuand sa functioneze si sa-si indeplineasca rolurile biologic-mecanice, fiind hranit de catre tesuturile din jur.
Menirea unui tratament de canal (tratament endodontic) este de a mentine dintele in cavitatea bucala – pentru ca, asa cum se stie, cel mai bun implant este propria radacina. Scopul final il constituie salvarea de la extractie a unui dinte a carui pulpa este inflamata sau necrozata, precum si tratarea si prevenirea infectiei si a inflamatiei existente la nivelul tesurilor proxime (oase maxilare, tesuturi moi). Pe scurt, in timpul tratamentului endodontic, intregul sistem de canale situate in interiorul radacinii dintelui este curatat de bacterii si resturi organice si etansat cu materiale biocompatibile care sa nu permita reinfectarea.
Pentru o mare precizie a tratamentului se foloseste microscopul Zeiss, care are capacitatea de a mari de pana la 20 de ori spatiul din interiorul dintelui sub lumina puternica, pentru a obtine informatii suplimentare si detalii imposibil de observat cu ochiul liber din interiorul canalelor radiculare. Astfel, se pot realiza cu precizie manopere de mare finite, cum ar fi extragerea instrumentelor fracturate in canal si tratarea leziunilor periradiculare. Utilizarea microscopului in tratamentul dentar a condus la cresterea calitatii tratamentelor dar mai ales determinat cresterea ratei de succes in recuperarea dintilor naturali in cazuri esuate, deferite pana nu de mult extractiei