Odontologia este specialitatea stomatologica ce trateaza lezunile carioase si cele necarioase – fracturi, distrofii, leziuni de uzura dentara. Aceasta terapie de restaurare dentara este o latura a proteticii care restabileste integritatea dintilor naturali. Restaurarile protetice pot fi directe – obturatiile, sau indirecte – unidentare si pluridentare (incrustatii, coroane, punti).
Procedurile de restaurare odontologica includ:
Dintele este acoperit de cel mai dur tesut din organismul uman: smaltul. Smaltul protejeaza dintele de toate agresiunile la care acesta este expus (temperaturi scazute, temperaturi ridicate, agresiuni mecanice si fizice din timpul masticatiei, periajului, agresiuni chimice determinate de bauturi si alimente acide, medicamente). Insa cel mai important, smaltul protejeaza dintele de agresiunea bacteriana. Aceste microorganisme sunt dusmanii cei mai de temut ai dintilor, putand determina, in final, pierderea acestora.
Din pacate, relieful dintilor si igiena precara permit dezvoltarea bacteriilor si aparitia in timp a cariilor. Cariile, la inceput mici puncte in smalt, in timp evolueaza, se maresc si se apropie de camera pulpara. Aceasta evolutie poate dura in jur de un an, chiar doi, sau chiar mai mult, fara sa determine nicio simptomatologie. Insa pe masura ce caria si bacteriile se apropie de camera pulpara, apar durerile.
Durerile dentare ajung sa fie insuportabile, sunt insotite de tumefierea tesuturilor inconjuratoare (umflatura) si de multe ori, sunt acompaniate de o stare generala de rau.
De aceea, cariile trebuie tratate inainte sa determine orice fel de simptomatologie, in fazele incipiente. In clinica noastra, efectuam tratamentul cariilor prin obturatii fizionomice, cu materiale si sisteme adezive de ultima generatie.
De asemenea, in caz de exigente deosebite, pentru dintii frontali, realizam fatete directe (realizate in cabinet, fara colaborarea cu tehnicianul), dupa tehnici deosebit de estetice, cu materiale ultramoderne.