Despre Profilaxie
Profilaxia dentara este cea mai simpla si mai ieftina metoda de tratament. Profilaxia previne imbolnavirea dentara si parodontala preintampinand si aparitia complicatiilor. Asadar profilaxia dentara are 2 roluri :
Exista 3 categorii de factori care influenteaza aparitia cariei dentare si a bolii parodontale :
2. Profilaxia pentru factorul alimentar
Sunt mult mai greu de aplicat deoarece e foarte greu sa-i indici cuiva ( cu atat mai putin unui copil ) sa nu mai consume dulciuri. De aceea, in cel mai bun caz, se poate indica o reducere a consumului de zaharuri, desi, si acest lucru este de cele mai multe ori greu de dus la indeplinire.
3. Profilaxia pentru teren
Aceste metode se refera, in principal, la cresterea rezistentei smaltului dentar. Cea mai importanta metoda este fluorizarea. Cea mai importanta fluorizare este cea care se efectueaza incepand de la nastere pana la varsta de 12 ani adica in perioada de formare a dintilor definitivi. Administrat pe o perioada mai lunga de timp, florul va intra in componenta smaltului dentar facandu-l mai dur si mai rezistent.Aceasta fluorizare se face prin administrarea de pastile speciale ( Zymafluor ) care au un continut optim de flor acoperind doza zilnica recomandata ( 1 mg/zi ). Administrarea pastilelor se face conform prospectului si a indicatiilor medicului stomatolog.
Aceasta fluorizare se face prin administrarea de pastile speciale ( Zymafluor ) care au un continut optim de flor acoperind doza zilnica recomandata ( 1 mg/zi ). Administrarea pastilelor se face conform prospectului si a indicatiilor medicului stomatolog.
Exista o dezbatere aprinsa cu privire la oportunitatea folosirii pastilelor de Zymafluor pe termen lung. Va pot spune ca, atat eu personal cat si mai multe cunostinte si pacienti de ai mei, au folosit pastilele de fluor conform indicatiilor cu rezultate foarte bune si fara nici un efect nociv asupra organismului. Pentru mai multe informatii va recomand accesarea unui blog dedicat mamicilor unde s-ar putea sa aflati mai multe informatii.
Profilaxia prin fluorizare se mai poate realiza si prin metode specifice care se efectueaza la cabinetul stomatologic. Acestea au un efect mai redus deoarece fluorul actioneaza asupra dintilor dupa incheierea perioadei de formare a acestora.