Profilaxia dentara este cea mai simpla si ieftina metoda de tratament. Profilaxia consta intr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale. Profilaxia previne evolutia acestor afectiuni o data ce ele au aparut. Asadar, profilaxia dentara are 2 scopuri principale: de prevenire a aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale si de prevenire a evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale si a aparitiei complicatiilor de pe urma acestora
Exista 3 categorii de factori care influenteaza aparitia cariei dentare si a bolii parodontale :
- Factorul infectios
Este cel mai important factor, fiind reprezentat de microbii si bacteriile situate in placa dentara. Microbii si bacteriile sunt principalul factor cauzator al imbolnavirilor dentare si parodontale. Majoritatea specialistilor sunt de acord ca in lipsa acestuia, cariile dentare si boala parodontala nu se produc.
- Factorul alimentar
Bacteriile din cavitatea bucala transforma zaharurile in acizi printr-un proces numit fermentatie acida. Acizii vor distruge treptat smaltul si dentina, cauzand aparitia cariilor dentare. Factorul alimentar este reprezentat in special de alimentele bogate in zaharuri sau carbohidrati.
- Calitatea tesuturilor dento-parodontale
Calitatea tesuturilor dento-parodontale se refera la smalt si dentina. Cu cat smaltul si dentina sunt mai dure, cu atat scade probabilitatea aparitiei cariilor dentare. Exista metode de profilaxie care au ca scop cresterea duritatii smaltului dentar.