Chirurgia dentară reprezintă o ramură complexă a stomatologiei, iar intervențiile chirurgicale trebuie să fie realizate în cele mai bune condiții medicale. Este foarte important ca pacienții să beneficieze de intervenții chirurgicale realizate într-un spațiu conceput doar pentru chirugie, respectând toate normele sanitare specifice acestui spațiu. Tocmai pentru a satisface dorințele și necesitățile dumneavoastră, în cele mai bune condiții, DentalAlex a inaugurat un centru exclusiv intervențiilor chirurgicale orale. Pentru a avea succes garantat, Clinica de Medicină Dentară DentalAlex dispune de un bloc operator nou, utilat cu cea mai nouă tehnologie, având spații speciale pentru sterilizare, filtre pentru pacienți și filtre pentru personal, spațiu de examinare, sală de operații și salon post-operator. Întregul bloc operator este dotat potrivit standardelor occidentale, păstrând norme de igienă maximă, având sisteme de ventilație, de sterilizare și de curațenie specifice unei zone destinate chirurigiei orale. Blocul operator este conectat în permanență prin sisteme audio-vizuale cu sala de conferințe și centrul de radio-imagistică, iar operațiile chirurgicale sunt înregistrate, pentru a putea fi vizionate ulterior, la cerere. DentalAlex oferă posibilitatea anesteziei prin inhalosedare, astfel încât pacientul să nu simtă niciun fel de durere sau disconfort în timpul intervențiilor chirurgicale.
Chirurgia dento-alveolară
Extracțiile dentare
Cele mai frecvente intervenții chirurgicale orale sunt extracțiile dentare. Acestea sunt necesare atunci când un dinte nu mai poate fi salvat sau provoacă dureri ori probleme dentare. Clinica de Medicină Dentară DentalAlex realizează intervențiile de extracții dentare în siguranță maximă, după examnirea atentă a tuturor aspectelor pre-operatorii. Fiecărui pacient, după ce i se elaborează un plan de tratament, îi sunt explicate etapele unei intervenții de succes și toate lucrurile pe care le va urma înainte de extracție, în timpul acesteia, dar și post-operator. Există cazuri în care este necesar tratamentul medicamentos, pentru a ajuta organismul în perioada post-operatorie. Fiecare pacient în parte dispune de recomandări exacte din partea medicului specialist, potrivit fișei personale efectuate înainte de intervenția chirurgicală.
Extracțiile molarilor de minte (molarul 3)
Molarii de minte sunt ultimii dinți care apar pe arcada dentară, de obicei la sfârșitul perioadei de adolescență. Există numeroase cazuri în care molarii de minte, neavând suficient loc pentru o dezvoltare optimă, provoacă dureri, tulburări orodontice - inclusiv înghesuirea dinților frontali, modificări de ordin masticator, dar și fizionomic și risc crescut de formare al cavităților carioase în cazul în care erup incomplet. În aceste cazuri este necesară intervenția de extracție a molarilor de minte, fie că sunt incluși în os sau submucos, fie că erup incomplet. Având în dotare tehnologie ultra performantă de radio-imagistică, bloc operator, dar și experiența de peste un deceniu, medicii chirurgi DentalAlex realizează extracții dintre cele mai dificile, într-o manieră sigură și eficientă pentru fiecare pacient în parte.
Rezecția apicală
Atunci când un dinte prezintă probleme endodontice care nu pot fi tratate doar prin tratament endodontic clasic - tratamentul pe canal, se recurge la rezecție apicală. Această intervenție chirurgicală se realizează prin îndepărtarea apexului - rădăcinii dintelui, dar și a țesuturilor înconjurătoare infectate.
Când este indicată rezecția apicală?
- atunci când rădăcina unui dinte prezintă anomalii anatomice și tratamentul pe canal nu nu este suficient;
- dacă pacientul prezintă leziuni periapicale: osteită periapicală cronică, parodontită apicală cronică sau chisturi radiculare;
- atunci când există fracturi orizontale ale rădăcinii cu necroză apicală;
- existența unor obstacole pe lungimea canalului radicular care nu pot fi depășite prin tratament endodontic;
- dacă există probleme care împiedică restaurarea protetică a dinților implicați;
- atunci când tratamentul endodontic nu dă rezultate.
Ce trebuie să fac înaintea unei rezecții apicale?
Dacă medicul specialist v-a planificat o rezecție apicală, trebuie să urmați întocmai recomandările doctorului. Această intervenție se efectuează în mod frecvent în clinicile stomatologice și în general nu implică riscuri atât timp cât alegeți un medic specialist cu experiență. În cazul în care intervenția se va realiza sub anestezie locală, pacientul trebuie să aibă o alimentație normală înainte de intervenție. Dacă veți opta pentru inhalo-sedare, nu trebuie să mâncați înaintea intervenției și veți avea nevoie de o persoană care să vă însoțească pentru a ajunge acasă.
DentalAlex asigură pacienților un cadru stomatologic la cele mai înalte standarde, cu un centru stomatologic destinat exclusiv intervențiilor chirurgicale. De asemenea, Centrul de Medicină Dentară DentalAlex vine în ajutorul pacienților cărora le este frică de intervențiile chirurgicale dentare, cu anestezia prin inhalosedare!
Care sunt recomandările medicului specialist după o rezecție apicală?
Echipa Centrului de Medicină DentalAlex tratează pacientul individual și nu boala în general. Din acest motiv, fiecare rezecție apicală este distinctă pentru fiecare pacient. Postoperator există pacienți care prezintă un edem regional în primele două zile de la intervenție și există cazuri în care evoluția tratamentului este foarte rapidă. Este indicat ca după intervenție, zona în care a fost efectuată rezecția apicală să fie menținută rece și după fiecare masă să fie efectuată o igienă corespunzătoare. Pentru fiecare pacient, medicul specialist indică de obicei și un tratament medicamentos, o îngrijire atentă a igienei bucale, dar și consultații în zilele următoare intervenției pentru a observa evoluția tratamentului. Pacientul trebuie să aibă grijă în perioada postoperatorie, să nu provoace traumatisme asupra zonei în care s-a efectuat rezecția apicală, să respecte o perioadă de câteva zile în care să nu facă efort fizic, dar și să urmeze tratamentul întocmai, să respecte igiena bucală și sfaturile medicului.
Chistectomie
Chistectomia reprezintă o intervenție similară rezecției apicale, dar presupune eliminarea unor chisturi cu dimensiuni mai mari decât granuloamele. Chistul dentar se datorează de obicei unei infecții la nivelul dintelui care nu a fost tratat la timp și cauzează umflături și durere, creând un disconfort la nivelul cavității orale. Adesea, chistectomia implică rezecția rădăcinilor dinților afectați, odată cu extirparea conținutului chistic.
În cadrul Centrului de Medicină Dentară DentalAlex, intervențiile de chistectomie se realizează în cadrul blocului operator special destinat problemelor chirurgicale, sub anestezie locală sau inhalosedare.
Chirurgia parodontală - alveotomie, alveoplastie, excizie și repoziționare țesut, adânciri de șanțuri paralinguale și vestibulare, excizie de bride și frenectomii.
Chirurgia dentară parodontală presupune utilizarea unor tehnici noi de regenerare osoasă și tisulară ghidată. Este necesară chirurgia parodontală pentru prelungirea și păstrarea duratei de viață a dinților parodontici. Parodontopatia este o afecțiune a osului și a sistemului ligamentar dentar și se datorează lipsei unei igiene corespunzătoare, fiind agravată în cazul fumătorilor și poate fi determinată și pe cale genetică. Tratamentul necesar bolilor parodontale include medicamentația și igiena corespunzătoare dar și intervențiile chirurgicale. În fazele incipiente de gingivită, un tratament medicamentos și o igienizare profesională pot fi soluțiile optime pentru vindecare, dar dacă nu este tratată la timp, apar fazele avansate de parodontopatie și este necesar, pe lângă tratamentul medicamentos și cel chirurgical. Din acest motiv, fiecare persoană, trebuie să efectueze controale periodice la medicul stomatolog, pentru ca orice afecțiune să fie descoperită și tratată din timp, evitându-se astfel formele agravate.
Chirurgia parodontală se efectuează în cadrul optim destinat intervențiilor chirurgicale, Centrul de Medicină Dentară beneficiind de un bloc operator nou, cu spații special create pentru chirurgie și cu salon post-operator. Pacientul nu simte durere în timpul intervenției, fiind anesteziat local sau prin inhalosedare, sub stricta observare a cadrului medical competent.
Regularizări ale crestelor alveolare
Regularizarea crestelor alveolare presupune netezirea subtratului osos. Uneori pe creasta alveolară edentată apar neregularități datorită unor extracții traumatizante sau cel mai adesea din cauza septurilor interdentare sau interradiculare. Deseori, din cauza acestor exostoze apare durerea la presiune și este aproape imposibilă utilizarea unor proteze acrilice pentru pacient.
Tehnica de regularizare a crestelor alveolare este necesară pentru obținerea unui câmp protetic în vederea protezărilor viitoare. Această intervenție se realizează sub anestezie locală sau prin inhalosedare și nu prezintă dificultăți în mod deosebit.
Recomandări privind intervențiile chirurgicale:
Ce trebuie să fac înainte de o intervenție chirurgicală dentară?
Înaintea unei intervenții chirurgicale dentare, după diagnosticul și programarea pentru intervenție, realizate împreună cu medicul specialist, pacientul trebuie să respecte recomandările următoare:
- să completeze fișa personală în conformitate cu realitatea, să comunice prin intermediul chestionarului pe care îl completează înainte de intervenție, toate afecțiunile și alergiile de care suferă și medicamentele pe care le-a urmat înainte de operație. Fișa personală include întrebări privitoare la antecedentele medicale și starea prezentă a pacientului și este confidențială.
- dacă i s-a prescris un tratament medicamentos din partea medicului specialist stomatolog, să îl urmeze așa cum i s-a comunicat;
- în ziua în care este programată intervenția să respecte alimentația potrivită. Organismul unui pacient care se hrănește corespunzător este mai puternic pentru a vindeca rapid urmările oricăror intervenții chirurgicale. În cazul intervențiilor sub anestezie locală, este bine ca pacientul să mănânce potrivit înainte de operație și pentru a asimila tratamentul medicamentos pe care îl urmează și ca anestezia locală să acționeze corespunzător. În cazul în care intervenția chirurgicală se va realiza sub anestezie prin inhalosedare, este bine ca pacientul să evite alimentele solide cu 4 ore înainte de operație și cele lichide cu 2 ore înainte. De asemenea, înainte de inhalosedare trebuie să se evite produsele conținând cafeină.
- să respecte igiena în zona bucală. Să renunțe la fumat, în cazul în care este fumător, macar câteva zile înainte și după intervenție, pentru a lăsa organismul să vindece mai ușor zona afectată;
- să nu aibă emoții, decât pozitive! Tratamentul în cadrul Centrului de Medicină Dentară DentalAlex este sigur și în timpul intervenției chirurgicale dentare, pacientul nu simte durere. De asemenea, se poate opta pentru anestezia prin inhalo-sedare, metodă alternativă de anestezie pentru cei care doresc să nu simtă niciun fel de disconfort în timpul intervenției chirurgicale.
Ce trebuie să fac după o intervenție chirurgicală dentară?
- pacientul trebuie să respecte indicațiile medicului specialist și să urmeze tratamentul medicamentos prescris;
- zona operată se răcește bine pe exterior și se aplică gheață (pungi speciale cu gheață ținute pe exteriorul zonei în care s-a intervenit);
- după intervenție trebuie respectată cu strictețe igiena bucală (curățarea dinților se face după fiecare masă, iar la locul operat se clatește cu apă de gură sau ceai de salvie);
- se evită efortul fizic timp de câteva zile în urma intervenției;
- se interzice fumatul, consumul de băuturi alcoolice sau alte substanțe care ar împiedica efectul medicamentelor prescrise;
- pacientul trebuie să vină a doua zi după intervenția chirurgicală la un consult și să respecte indicațiile cu privire la consultațiile viitoare;
- dupa 7 până la 10 zile post-operatorii, pacientul trebuie să vină la cabinetul stomatologic pentru extragerea firelor de sutură, în cazul firelor neresorbabile.