Tratamentele de chirurgie orala sunt poate cele mai temute tratamente stomatologice, dar in clinica noastra stomatologica extrem de importante, ele fiind intodeauna parte dintr-un tratament complex de reabilitare orala; de cele mai multe ori aceste tratamente preced aplicarea unor proteze, lucrari protetice sau implanturi dentare.
Operatiile dentare, sau operatiile la dinti, cum mai sunt numite, nu trebuie sa fie dureroase, nu trebuie sa fie o sursa de teama pentru dumneavoastra, ca si pacienti. In clinica noastra stomatologica se executa de catre personal calificat, cu multi ani de experienta, medici specialisti excelent pregatiti.
Cand spunem chirurgie orala sau chirurgie dentara ne gandim imediat la operatii dentare, la lucruri complexe, dureroase si riscante, cand de multe ori putem vorbi de simple detartraje subgingivale. Desigur exista multe situatii cand trebuie sa apelam la specialistul chirurg, de la banale detrartraje la grefe complexe de os.
Cateva din situatiile in care apelam la chirurgia orala sunt prezentate mai jos:
Boala parodontala
- NU orice sangerare de gingie este boala parodontala. Daca avem sangerari gingivale, sangerari de gingie ( sangereaza gingiile) atunci se poate trata chiar si cu un simplu detartraj )
- Daca simptomele sunt mai serioase, gingiile sangereaza sau dinti se misca, atunci este foarte important sa apelati la medicul dentist, pentru ca pot fi semne de boala parodontala ! Chiar daca inca nu exista un tratament 100%, care sa vindece aceasta boala, solutiile sunt multe, si cu cat mai repede se incepe tratamentul , cu atat mai bine
- Boala parodontala, parodontoza, se poate incetini sau chiar stopa, prin tratamente realizate corect, in clinica noastra
- Daca enecesara extractia, sau extractii de dinti exista si in acest caz solutii, cum ar fii implant dentar, punti ceramice, coroane ceramice sau zirconiu, proteze pe implant
- De asemenea, inflamarii ale gingiilor, roseata gingiei, umflarea gingiei sunt primele semne unor probleme care, depistate din timp, se pot trata cu o igiena orala corespunzatoare, cu o simpla vizita la medicul dentist si o curatare profesionala a dintilor.
Extractiile:
- probabil extractiile sunt cele mai cunoscute interventii chirurgicale, ideal ele sunt realizate de catre medicul specialist chirurg. In clinica noastra stomatologica medicii chirurgi au in spate multi ani de experienta, procedura de extractie dentara realizandu-se cu minim de discomfort si in timp scurt pentru comfortul dumneavostra
- extractiile de masea de minte sunt o procedura des intalnita, foarte uzuala, care se realizeaza din motive diferite: in primul rand deoarece apare durerea, datorita eruptiei molarului de minte, se inghesuie dintii ramasi, pot sa apara dureri in alte zone, cum ar fi durerri de cap, migrene, dureri de ureche.
Reconstructii osoase:
- sunt proceduri cand osul nu este suficient, pentru inserarea de implanturi dentare,
- reconstructia osoasa, adaugarea de os, de material de os natural sau artificial in boala parodontala, parodontopatii
Rezectie apicala
- clasicele operatii la dinti, acest tratament dentar este unul fara durere, sub anestezie, operatie la dinti relativ simplu, executata de catre medicul chirurg.
- eliminarea puroiului la dinti, curatarea si eliminarea infectiei sunt toate parte din operatiile dentare
- Important: in unele cazuri nu este nevoie de operatie dentara, eliminarea infectiei, eliminarea problemei si a durerii se poate face prin tratamente alternative, de natura tratamentului de canal, tratament endodontic. Acest tratament este realizat de catre departamentul de endodontie, si reprezinta, in functie de caz, o alternativa la clasica operatie dentara
Grefa osoasa
- datorita gradului mare de pregatire si a experientei acumulata de-a lungul timpului de catre medicii din clinica stomatologica MD Clinic, se realizeaza inclusiv operatii complexe de natura grefei osoase, operatii realizate in conditii de maxima siguranta, intr-un mediu steril si prin respectarea tuturor procedurilor si circuitelor speciale.
In concluzie, in clinica nostru se executa:
- extractii dentare, inclusiv extractii de masea de minte
- chiuretaj periapical
- rezectii apicale, sau clasicele operatii la dinte
- odontectomii ale dintilor inclusi
- gingivectomii si gingivoalveoloplastii
- decapusonari
- regularizari de creasta alveolara
- grefe gingivale libere
Odontectomia Molarul “de minte” inferior ramane frecvent in inocluzie intraosoasa sau submucoasa.Atat inocluzia,cat si accidentele de eruptie a molarilor de minte inferiori sunt favorizate si de faptul ca,de la locul de formare a germenului pana la alinierea sa pe arcada,dintele trebuie sa strabata un os adult bine structurat si o gingivomucoasa ingrosata,dura.Daca la aceste elemente se mai adauga si eventual micsorare sau lipsa totala de spatiu prin reducerea dimensiunii corpului mandibular,eruptia pe arcada nu va mai fi posibila,molarul de minte ramanand in inocluzie. Acelasi lucru se intampla si la nivelul molarilor de minte superiori, caninilor superiori si mult mai rar, canini si premolari inferiori Extractia acestor dinti inclusi presupune realizarea unei interventii chirurgicale cu incizii mucogingivale, rezectii osoase, urmate de indepartarea dintelui ramas in maxilar.
Conduita postoperatorie Orice interventie de mica chirurgie este urmata de fenomene comune tuturor interventiilor chirurgicale: edem (umflarea obrazului, buzei, etc) pentru reducerea caruia este nevoie de comprese reci 2-3 zile postoperator durere pentru reducerea sau abolirea durerii se utilizeaza antialgice obisnuite; inflamatia gingiei, tulburari de masticatie si deglutitie. Igiena orala este extrem de importanta pentru vindecarea plagii postoperatorii, cu mijloace obisnuite: periuta si pasta de dinti, apa de gura, prezentarea la control regulat.