Bolile parodontale (“parodontoza”) sunt afecţiuni ale gingiei şi osului alveolar precum şi ale ligamentelor ce susţin dintele în alveolă. Ele sunt cauzate în principal de placa bacteriană, care determină inflamaţia parodonţiului marginal. În fază incipientă, afecţiunea parodontală poartă numele de gingivită şi este reversibilă prin tratament adecvat şi menţinerea unei igiene riguroase. Netratată, gingivita poate duce la parodontopatie (parodontoză) şi în final la pierderea dinţilor de pe arcadă.
Operaţia parodontală cu lambou
Operaţia parodontală cu lambou, cunoscută şi sub numele de reducerea adâncimii pungilor, este o operaţie de curăţare invazivă. Este indicată în cazurile în care adâncimea pungilor parodontale atinge un nivel care face dificilă curăţarea şi menţinerea igienei dentare. Frecvent e asociată cu zone de pierdere osoasă şi inflamaţie gingivală în jurul dintelui.
Medicii nostri specialişti vor realiza această procedură atunci când detartrajul şi planarea radiculară nu au avut succes în eliminarea completă a ţesutului afectat din pungi, ori acolo unde pierderea osoasă necesită corectare chirurgicală. În cadrul acestei manopere, sub anestezie locală, se vor realiza mici incizii cu laserul în gingie pentru ca aceasta să poată fi ridicată şi să poată fi analizaţi dinţii şi osul. Întreaga zonă este curăţată cu atenţie, se îndepărtează tot tartrul şi ţesutul de granulaţie infectat şi apoi se examinează osul. Pentru că adesea există pierdere osoasă, va fi nevoie de reconturare, astfel încât gingia să se vindece adecvat. Dupa îndepărtarea plăcii bacteriene şi a tartrului se va îndepărta şi ţesutul afectat şi apoi se netezeşte suprafaţa osului distrus, pentru ca vindecarea să se facă prin reataşare intimă a gingiei la os.
Grefe de ţesut moale
Grefele de ţesut moale sunt folosite pentru acoperirea rădăcinilor descoperite sau pentru a crea ţesut gingival acolo unde s-a pierdut prin retracţii gingivale exagerate. Se prelevează o bucată subţire de ţesut de la nivelul palatului (cerul gurii), sau rotat din regiunile vecine defectului, pentru a obţine o banda stabilă de gingie ataşată în jurul dintelui. Grefa gingivală va fi aplicată în aşa fel încat să poată acoperi porţiunea radiculară descoperită. În cursul acestei manopere, specialistul va preleva o zona de mucoasă fie din palat, fie din alte regiuni donatoare vecine. Procedura se poate realiza pentru un singur dinte sau pentru un sector întreg de arcadă pentru a egala marginea gingivală şi a reduce sensibilitatea. Această grefă va reduce viitoarea pierdere osoasă şi retracţia gingivală, va reduce sensibilitatea dentară, va proteja rădăcina de apariţia cariilor, iar când se va zâmbi aspectul va fi mai natural. În anumite cazuri, rădăcinile necesită acoperire pentru a fi ferite de carii, ştiut fiind faptul ca ţesutul radicular e mult mai sensibil la atacul carios.
Augmentare osoasă sau gingivală
Tratamentele chirurgicale de augmentare împreună cu cele nechirurgicale se realizează atunci când boala parodontală a atins un stadiu avansat.
Augmentarea este o procedură chirurgicală în care se foloseşte o membrană de barieră şi/sau o grefă osoasă ca material de înlocuire, plasate sub gingie şi peste osul remanent de suport (creastă sau oase maxilare) pentru a asista regenerarea ţesutului osos nou, într-o regiune în care se vor extrage dinţii sau unde deja au fost îndepărtaţi. Grefa poate fi prelevată de la acelaşi pacient (autogena) sau se pot folosi substituenţi artificiali, sintetici sau naturali. Aceasta va preveni pierderea osului prin prăbuşirea sa în alveol postextracţională. Dacă nu se intervine astfel, creasta se va resorbi, va deveni îngustă (resorbţie orizontală), scurtă (resorbţie verticală) şi ascuţită şi nu se vor mai putea insera implanturi sau o proteză confortabilă.
Regenerare tisulara ghidată
Această procedură se realizează în tandem cu operaţia cu lambou şi pemite creşterea coordonată a celulelor gingivale, osoase, cementare şi ligamentare pentru a repara defectul.
Procedurile de regenerare parodontală
Atunci când ţesutul osos de susţinere este distrus este necesară o procedură în vederea regenerării. Prin regenerarea osoasă şi gingivală este posibil să se remedieze dezastrul. Ţesutul gingival este decolat şi sunt îndepărtate bacteriile cauzatoare de boală parodontală. Se pot folosi membrane (filtre), grefe osoase sau proteine stimulatoare de formare tisulară pentru a îmbunătăţi capacitatea naturală a organismului de a regenera osul şi ţesutul moale. Există multe metode care vor mări suportul pentru dinţi şi vor ajuta recăpătarea stării de sănătate osoasă.
Beneficiile acestei metode includ eliminarea completă a bacteriilor existente şi regenerarea osului şi ţesutului moale care va ajuta la reducerea adâncimii pungilor şi la repararea defectului.
Prin păstrarea igienei orale zilnice şi respectarea îngrijirii profesionale periodice, şansele menţinerii dinţilor naturali pe arcadă vor creşte, iar cele de a dezvolta probleme serioase legate de afectarea parodontală scad.