Ghidul Serviciilor
Extradent -Cabinet Stomatologic-Constanta
inapoi la firma 71 vizite
Poza Paradontologie
Foto

Ce este boala parodontala ?

Boala parodontala reprezinta afectarea structurilor care mentin dintii pe arcada. Acestea se constituie din gingia si osul care inconjoara dintii, impreuna formand ceea ce numim “parodontiu”. Afectarea parodontiului poate imbraca doua aspecte: gingivite – afectarea gingiei si parodontite marginale – atat afectarea gingiei cat si a osului subiacent.

Cine cauzeaza boala parodontala?

Factorul cauzal este placa bacteriana, aparitia parodontitei fiind atribuita exclusiv anumitor complexe bacteriene. Factorii care favorizeaza aparitia bolii parodontale sunt: igiena deficitara, depunerile de tartru, fumatul, caria, protezele dentare deficitare, diferite boli sistemice

Cum apare boala parodontala?

Desi nu orice gingivita evolueaza spre parodontita, aceasta din urma va fi in unanimitate precedata de afectarea gingivala. Principalele semne si simptome de gingivita sunt: inflamatie si sangerare gingivala, senzatii de “mancarime”, “usturime” chiar “arsura” la nivelul gingiei, disconfort pana la jena dureroasa in timpul periajului.

ATENTIE! Aceste semne pot fi estompate in randul fumatorilor, drept pentru care gradul inflamatiei nu poate fi mereu corelat cu gravitatea afectiunii.

Cum se manifesta boala parodontala?

Principalele semne ale parodontitei sunt: inflamatia gingivala, cresterea mobilitatii dintilor, retractia gingivala (pe fondul resorbtiei osoase) cu expunerea inestetica a radacinilor dentare si spatierea dintilor, aparitia pungilor parodontale consecutiv dezlipirii gingiei de pe dinte. Aceste aspecte se reflecta sub forma tulburarilor de masticatie, estetice si de vorbire. Deseori pacientii acuza halena fetida (miros neplacut persistent) si senzatia de “inaltare” a dintilor

Cum tratam boala parodontala?

Tratamentul consta in efectuarea diferitelor tipuri de detartraj (in camp inchis/ deschis) cu sau fara aditia materialelor de regenerare si biostimulare, dar si utilizarea sistemelor de imobilizare, in functie de gradul de evolutie a bolii. De asemenea, presupune igienizari periodice la cabinetul dentar si trebuie sustinut continuu de catre pacient la domiciliu prin insusirea unei igiene orale eficiente si renuntarea la fumat. Obiectivul principal al tratamentului este pastrarea dintilor pe arcada, cat mai mult timp, intr-o stare functionala.

Putem inlatura definitiv boala parodontala?

Parodontita marginala cronica are un caracter ireversibil, astfel succesul tratamentului se va traduce prin oprirea evolutiei cu posibilitatea tratarii unora dintre sechelele induse (scaderea mobilitatii dentare, tratarea inflamatiei, relipirea gingiei pe dinte).

Ce se intampla daca nu tratam boala parodontala?

In absenta tratamentului, boala poate avea o evolutie rapida soldata nu numai cu pierderea dintilor, dar si cu afectarea parodontiului intr-o masura care va incapacita protezarea ulterioara fie ea fixa, mobila sau pe implanturi.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.