Endodonţia reprezintă specialitatea stomatologică ce se ocupă cu tratamentul cariei complicate, a afecţiunilor pulpare şi ţesuturilor din jurul rădăcinii unui dinte. Tratamentul de canal sau extirparea de nerv nu înseamnă o condamnare la extracţie ci, din contra, că dintele dumneavoastră mai poate fi încă salvat. Totuşi, cu cât se începe mai repede tratamentul, cu atât există mai multe soluţii la îndemâna medicului şi posibilitatea de-a evita apariţia unor complicaţii.
Tratamentul de canal
Se aplică în cazul în care nervul dintelui este distrus iremediabil şi a dinţilor ce prezintă o sensibilitate constantă la cald şi rece, durere în masticaţie sau schimbare a culorii. De cele mai multe ori, dinţii afectaţi de carii profunde sau infecţii ale pulpei dentare pot fi salvaţi prin tratamente endodontice, urmate de reconstrucţia stomatologică a dintelui. Tratamentul presupune îndepărtarea pulpei dentare, curăţarea temeinică a spaţiului şi apoi obturarea acestuia. Se efectuează, de regulă, în mai multe etape, şi presupune, în primul rând, obţinerea accesului la canal prin îndepărtarea pulpei afectate de carie sau necroză, apoi curăţarea camerei pulpare şi a canalelor radiculare în vederea obturaţiei. Dacă problema stomatologică este una mai complexă, se va realiza o obturaţie temporară care are ca scop atât tratarea cât şi protejarea dintelui până la următoarea vizită. În final, se îndepărtează obturaţia temporară și se trece la sigilarea permanentă a canalului radicular şi la reconstrucţia coronară a dintelui. În cazul în care distrugerea este avansată, va fi necesară introducerea unui pivot pentru reconstrucţie, înainte de montarea coroanei.
Dinţii devitalizaţi pot rezista o viaţă întreagă dacă pacientul are o igienă orală bună şi nu neglijează vizitele de rutină la cabinetul stomatologic. Trebuie să ţineţi cont de faptul că dinţii cu tratament de canal sunt mai expuşi riscului de fractură şi modificării de culoare.