Ortodonţia este o specializare a medicinii dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dento-maxilare: îndreptarea poziției dinților, reglarea muşcăturii și a rapoartelor dintre cele două maxilare. Aparatele ortodontice sunt recomandate de către medicul specialist pentru fiecare caz în parte şi au ca scop realinierea dinţilor, antrenarea muşchilor şi influenţarea creşterii maxilarului.
Aparatele ortodontice fixe
Una dintre cele mai importante probleme de estetică dentară o reprezintă malpoziţiile dentare care pot conduce la imperfecţiuni ale pronunţiei, masticaţie defectuoasă şi chiar apariţia cariilor. Îndreptarea danturii are multiple implicaţii, emoţionale şi fizice în egală măsură, putând fi începută de la vârsta de 6-7 ani.
Aparatele ortodontice clasice sau fixe sunt formate din inele, sârme şi/sau bracketuri ce se fixează în jurul dinţilor pentru a-i determina să migreze într-o nouă poziţie. Acestea se ajustează lunar şi pot fi purtate până la câţiva ani pentru obţinerea celor mai bune rezultate. În prezent, aparatele ortodontice sunt tot mai specializate şi uşoare, invizibile şi comode, putând fi purtate de adulţi şi copii în cele mai optime condiţii.
Menţinătoarele de spaţiu fixe se utilizează pentru menţinerea spaţiului liber până la eruperea dintelui permanent în cazul pierderii premature a unui dinte de lapte.
Aparatele ortodontice mobile
Gutiera reprezintă o alternativă la aparatele ortodontice clasice fiind folosită pentru realinierea dinţilor fără sârme sau braketuri metalice. Acestea sunt invizibile şi se scot în timpul mesei sau periajului.
Aparate pentru repoziţionarea maxilarului: se poartă pe maxilar sau mandibulă pentru a obişnui maxilarele să se închidă într-o poziţie mai favorabilă.
Aparate de contenţie mobile: se fixează pe vălul palatin pentru a preveni migrarea dinţilor înapoi în poziţia iniţială.