Ghidul Serviciilor
Happysmile-Clinica Stomatologie -Brasov
inapoi la firma 96 vizite
Poza Tratamentul cariei dentare
Foto

Caria dentară este cea mai comună afecţiune a dinţilor, tratamentul ei fiind cel mai des efectuat în cabinetele stomatologice. Lăsată netratată, caria este cea mai frecventă cauză de pierdere a dinţilor. Apariţia ei este determinată de alimentele bogate în zaharuri, calitatea ţesutului dentar, dar şi de bacteriile ce se găsesc în placa sau tartrul dentar şi care populează cavitatea bucală.

Caria simplă

Cu siguranţă, majoritatea dintre dumneavoastră s-au confruntat, la un moment dat, cu o astfel de afecţiune, ajungând pe scaunul medicului dentist numai în momentul în care au apărut durerile sau inflamarea gingivală. Caria simplă afectează doar ţesuturile dure ale dintelui, la nivelul smalţului sau al dentinei, fără infectarea pulpei dentare. Simptomele sunt durerile uşoare la dulce sau rece şi o jenă la masticaţie. În cazul în care procesul carios este mai avansat, zona poate reţine resturi alimentare şi se pot simţi, cu ajutorul limbii, margini tăioase sau ascuţite.

Tratamentul

Primul pas în tratamentul cariei simple îl reprezintă diagnosticarea corectă a afecţiunii. Aceasta se face pe baza simptomelor descrise de către pacient şi a unor manevre simple realizate de medicul stomatolog. Urmează apoi curăţarea minuţioasă a ţesuturilor dentare afectate, aplicarea unor materiale cu efect protector şi refacerea dintelui printr-o obturație fotopolimerizabilă definitivă, într-o nuanţă cât mai apropiată de culoarea naturală a dintelui.

Caria complicată

Spre deosebire de caria simplă, cea complicată afectează atât ţesuturile dure ale dintelui cât şi pulpa dentară. Simptomele trec rapid de la simpla jenă la durerile spontane, de mare intensitate, neprovocate de stimuli externi, şi care iradiază în zonele învecinate. De cele mai multe ori, discutăm despre o afecţiune a pulpei dentare sau chiar a parodonţiului atipic.

Tratamentul cariei complicate necesită, în primul rând, tratarea pulpei infectate, urmată de obturaţia fotopolimerizată definitivă. În cazul în care distrugerea dintelui este mai mare, se recomandă realizarea unei coroane dentare ceramice fixată, după caz, pe un pivot.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.