Endodonția este specialitatea medicinii dentare care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor pulpei dentare. Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa dentară se inflamează ireversibil (pulpită ) sau se necrozează (gangrenă).
Dacă este netratată infecția localizată inițial în interiorul camerei pulpare și a canalului radicular se extinde spre osul maxilar și țesuturile moi din vecinătate. Aceste procese patologice cauzează durere persistentă, distrugerea osului, inflamarea și deformarea parților moi.
Numai tratamentul endodontic poate elimina pe termen lung infecția prin curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare. Tratamentul endodontic este finalizat prin obturarea etanșă a canalelor radiculare prin diverse metode cu materiale biocompatibile și prin obturația coronară efectuată cât mai rapid evitându-se astfel reinfectarea spațiului endodontic.
Pe tot parcursul tratamentului endodontic sunt necesare examene radiologice; 3-4 radiografii dentare retroalveolare înainte, în timpul și după finalizarea tratamentului.
De asemenea retratamentul unui dinte al cărui tratament endodontic anterior a eșuat ne preocupă pentru că soluțiile moderne de tratament pot asigura astăzi menținerea dintelui pe arcadă timp îndelungat.
În cazul canalelor suplimentare neidentificate, a canalelor curbe sau cu o morfologie atipică se indică examenul CBCT – tomografie computerizată cu fascicul conic care încorporează o tehnologie de ultimă generație în domeniul imagisticii, ce permite vizualizarea tridimensională a zonelor scanate. Individualizarea tratamentului în raport cu statusul local și general al pacientului, folosirea cu acuratețe a manoperelor și tehnicilor alese sunt de importanță majoră dacă ținem seama și de faptul că în ultimii ani au apărut noi materiale și tehnici de sterilizare și obturație biologică etanșă a canalelor radiculare.
Chiar dacă există soluții protetice moderne foarte bune și eficiente de înlocuire a dinților lipsă, nimic nu este mai bun decât dintele dumneavoastră natural.
Noi asta încercăm să realizăm și vă veți convinge singuri cât de mult dorim să salvăm un dinte. Investiția materială și de timp pentru păstrarea dintelui pe arcadă va fi din plin răsplătită în anii ce vor urma printr-o dantură sănătoasă și funcțională.