Protetica este acea specializare a medicinei dentare a cărei misiune este să asigure obținerea unei danturi echilibrate din punct de vedere funcțional și estetic, în perfectă armonie cu celelalte structuri ale cavitații bucale, făcând apel la dinți “artificiali” creați în afara cavitații bucale de către tehnicienii dentari.
Tratamentul protetic este stabilit de medic în urma examinării clinice și radiologice, a analizei fotografiilor și modelelor de studiu montate în articulator, în colaborare permanentă cu tehnicianul dentar ce se va ocupa de cazul respectiv.
Lucrările dentare sunt piese rigide realizate în laboratorul de tehnică dentară din diverse materiale care aplicate în cavitatea bucală au rolul de a reface integritatea și funcționalitatea arcadelor dentare.
În cabinetul nostru puteți beneficia de o gamă largă de lucrări dentare fixe, mobilizabile, mobile, pe dinți naturali sau pe implanturi.
Coroana dentară se recomandă atunci când dintele a pierdut o mare cantitate de substanță dură. Ea reface aspectul natural al dintelui.
Punțile dentare înlocuiesc unul sau mai mulți dinți lipsă, sprijinindu- se cu ajutorul coroanelor dentare pe dinții șlefuiți sau pe implanturi.
Protezele dentare sunt destinate persoanelor care au pierdut un număr mare de dinți; ele pot fi mobilizabile atunci când au elemente de sprijin și ancorare pe dinții restanți sau mobile când nu mai există niciun dinte pe arcadă.
Materialele din care se realizează lucrările protetice sunt: ceramică, metalo- ceramică, metalo-compozit, acrilat.
Protezele mobilizabile sunt reprezentate de protezele scheletate, având diverse sisteme de ancorare.
Există o strânsă interdependență între protetică și celelalte discipline clinice ale medicinei dentare:
1. care este limita de conservabilitate pe arcade a dinților cu distrucții coronare / radiculare severe?
2. care este granița terapeutică dintre restaurările prin obturații – prin tehnici directe intraorale, cu materiale introduse în general în stare plastică la nivelul dinților afectați și protezele fixe unitare?