Odontoterapia (terapia odontală) reprezintă tratamentul cariei dentare. Medicul stomatolog va aprecia gradul de afectare al dinților prin carie și vă va recomanda cel mai eficient tratament pentru leziunea dvs. dentară.
Caria dentară este o leziune care distruge țesuturile dure dentare. În fazele incipiente ea nu poate fi detectată decât de medicul dentist. Cu cât este observată mai devreme cu atât sacrificiul de substanță dentară este mai redus, tratamentul este mai simplu si mai puțin costisitor.
În mod normal este necesar să vă prezentați la un control stomatologic o dată la 6 luni. Numai astfel se pot descoperi leziuni carioase în stadiu incipient. Depistarea cariilor dentare în faza incipientă garantează tratamentul efectuat. Cu cât leziunea carioasă este descoperită mai devreme sunt șanse mai mari de a păstra dintele vital (cu nerv).
În cazul în care nu v-ați prezentat la controale periodice, imediat ce observați o modificare de culoare pe suprafata dintelui sau la primul semn de sensibilitate dentară apelați la medicul dentist.
La început caria apare ca un punct colorat, apoi devine o cavitate care netratată evoluează, determină inflamația pulpei dentare (pulpită) ceea ce duce la necesitatea îndepărtării acesteia și la obturarea canalelor radiculare.
Prin tratarea cariei dentare urmărim :
În situația în care o leziune carioasă afectează mai puțin de 50% din dinte, acesta poate fi refăcut printr-o obturație. Materialele compozite actuale au calități mecanice și estetice care permit medicului stomatolog realizarea unor preparații minim invazive și cu un maxim rezultat estetic și funcțional.
În cazul unor distrucții carioase întinse, din motive de rezistență efectuăm refacerea conturului coronar prin cimentarea unor lucrări protetice tip Inlay sau coroane de înveliș.