Endodonția este specialitatea stomatologică care se ocupă cu diagnosticarea, prevenirea și tratarea patologiei pulpare și a țesutului periapical.
Tratamentul endodontic se realizează sub anestezie locală, acolo unde este cazul și presupune o serie de etape endodontice ghidate computerizat.
Acestea sunt reprezentate de: îndepărtarea nervului și a pulpei dentare prezente pe canalele din rădăcinile dinților, curățarea și dezinfectarea spațiului ocupat de către acestea, realizarea formei finale a interiorului canalelor dinților, ideală pentru aplicarea post-operatorie a unui pivot din fibră de sticlă și în final închiderea canalelor radiculare printr-o obturație de canal etanșă. În cabinetul nostru obturația de canal se realizează prin tehnica de condensare laterală a gutapercii, la rece sau tehnica de obturare la cald prin injectare de gutapercă fluidă.
În cadrul tratamentului este necesară realizarea unui număr de radiografii diagnostice, pe care îl veți stabili cu medicul stomatolog curant în funcție de necesitățile actului operatoriu propriu dumneavoastră.
În majoritatea cazurilor, deoarece dinții tratați endodontic prezintă distrucții coronare de diverse grade, sunt necesare procedee de refacere și solidificare a coroanei dentare distruse de către procesul carios.
În acest sens, noi recomandăm următorul procedeu: plasarea în interiorul canalului radicular pe o porțiune de 2/3 din lungimea rădăcinii (lungime aflată computerizat în cadrul tratamentului endodontic) a unuia sau mai multor pivoți din fibră de sticlă în funcție de numărul canalelor dintelui în lucru, cimentarea acestuia / acestora prin intermediul sistemelor adezive specifice și aplicarea unor conformatoare indicate pentru refacerea coronară prin injectarea unui ciment dual, ultrarezistent ranforsat cu fibre de sticlă sau cu zirconiu.
Vom obține astfel un dinte refăcut, rezistent, gata pentru preparația protetică (șlefuire) în vederea aplicării unei coroane estetice de înveliș.