Ghidul Serviciilor
Dr. Victor Purea-Cabinet Stomatologic-Timisoara
inapoi la firma 108 vizite
Poza Preventie, profilaxie
Foto

ESTE MAI BINE SA PREVENIM, DECAT SA TRATAM! ” este o zicala des intalnita si nu numai in stomatologie ci si in alte domenii. In acest scop, la cabinet, va oferim notiuni educative privind igienizarea cavitatii orale, alimentatia corecta, controale periodice la medicul dentist, va recomandam o tehnica personalizata de periaj, in fuctie de afectiune, impreuna cu prescrierea de paste de dinti, ape de gura, ata dentara, etc.

PLACA BACTERIANA este un ecosistem microbian, un biofilm format din microorganisme (bacterii) unite intre ele, cu o activitate metabolica intensa. In compozitia placii bacteriene intalnim peste 400 de specii diferite de bacterii. Placa bacteriana apare aproximativ la o ora dupa periajul dentar pe suprafata dintiilor sau a altor structuri din cavitatea bucala cum ar fi obturatii, lucrari protetice, implante, aparate ortodontice. Odata depusa placa bacteriana nu se poate indeparta prin simpla clatire sau jet de apa, ci doar prin periaj dentar. Neindepartarea ei duce la o acumulare masiva de bacterii care evolueaza si distrug smaltul dentar (astfel aparand caria dentara) sau distrug tesuturile de sustinere din jurul dintilor determinand aparitia bolii parodontale.

IGIENIZAREA PROFESIONALA A INTREGII CAVITATI BUCALE

Oricat de bine ar fi curatati dintii acasa de catre pacient este indicat o data la 6 luni un control si o igieniare profesionala a intregii cavitati bucale. Dupa a ceasta igienizare in mod sigur nu mai sunt bacterii in cavitatea bucala iar pacientul acasa doar intretine curatenia printr-un periaj corect. In cadrul acestei proceduri se parcurg mai multe etape: – detartrajul profesional ultrasonic supra si subgingival: tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu din saliva. Acesta adera de suprafata dintilor dar si pe alte zone dure cum ar fi obturatiile, puntile dentare, implantele dentare, protezele, aparate ortodontice, rezultand un factor favorizant aparitiei bolii parodontale. Detartrajul este un tratament ce consta in spargerea si indepartarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. – periajul profesional: se realizeaza cu o periuta de dinti rotativa de mare viteza (aprox. 40 000 rotatii / min) si cu ajutorul unei paste de dinti profesionale. Acest periaj are ca scop inlaturarea placii bacteriene de pe suprafata dentara, indepartarea coloratiilor dentare cauzate de alimente, tutun si indepartarea depunerilor de tartru localizate superficial. Acest periaj profesional se realizeaza doar in cabinet si nu trebuie confundat cu periajul rotativ de la domiciliu. – curatarea chimica cu clorhexidina, singura substanta care are proprietatea de substantivitate adica se impregneaza in tesuturile cavitatii bucale iar apoi este eliberata lent pe parcursul a 8 ore.

Tratamentul cu aparatul de profilaxie Air Flow foloseste particulele de bicarbonat de sodiu care sunt proiectate asupra suprafetelor dentare cu ajutorul aerului si a apei si care indeparteaza extrem de eficient toate depozitele de tartru, placa bacteriana, si coloratiile extrinseci cum ar fi cele datorate de tutun, cafea, ceai, vin rosu, cola si alte alimente colorate. De asemena tratamentul asigura si un masaj gingival eficient, astfel  restabilind circulatia de tip terminal.La sfarsitul tratamentului cu Air Flow va veti bucura de o senzatie de prospetime, veti avea dintii mai albi si o respiratie placuta. Procedurile profilactice sunt lipsite de riscuri si nu au efecte secundare de nici un fel asupra gingiilor sau dintiilor dumneavoastra.

FLUORIZAREA IN CABINET

Pe langa motivarea pacientilor spre a aborda o buna conduita fata de intretinerea sanatatii lor orale, obtinem imbunatatirea calitatii structurii dentare prin aplicarea de substante pe baza de fluor (florizare dentara) cu rol carioplofilactic. Tratamentul de fluorizare este efectuat pentru a reduce riscul aparitie cariilor dentare atat la dintii de lapte cat si la dintii definitivi, de asemenea ajuta la incetarea progresiva a leziunilor carioase deja existente. Se realizeaza in cabinet de 3-4 ori pe an prin aplicarea pe dinti a unor produse special concepute in acest scop precum solutii, geluri sau lacuri care contin fluor. Fluorizarea se efectueaza doar dupa o igienizare profesionala. Ca tratamentul de fluorizare sa fie eficient, pacientul nu va bea si nu va manca nimic timp de o ora.

SIGILAREA DINTILOR

Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei din santuri, fisuri sau fosete de pe suprafetele ocluzale (cele cu care mestecam) si vestibulare (dinspre exterior) ale molarilor si premolarilor (maselutelor) si de pe suprafetele orale (dinspre limba) ale incisivilor superior (dintisorilor). Ea reprezinta un mod sigur si nedureros de a proteja dintii copiilor de carii. Sigilantul este un material special destinat acestei manopere, ce contine fluor care se elibereaza lent pe o perioada indelungata de timp. Acesta formeaza o bariera care tine alimentele si bacteriile departe de suprafetele retentive ale dintilor. Procedeul este destul de rapid, dureaza doar cateva minute, sigilarile tin cativa ani dar este bine ca medicul dentist sa verifice in mod regulat integritatea acestora. Dintii se sigileaza pe masura ce erup, acest lucru incepe in jurul varste de 5-6ani.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.