Ghidul Serviciilor
Id Smile-Cabinet Stomatologic- Cugir, Jud. Alba
inapoi la firma 169 vizite
Poza Protetica dentara
Foto
Foto

Protetica dentară se ocupă cu refacerea funcţiilor aparatului dento-maxilar prin protezarea cu proteze fixe (coroniţe, punţi dentare fixe) sau cu proteze mobile totale sau parţiale (proteze scheletate, supraproteze, proteze clasice acrilice). Scopul final este de a reda sau de a oferi pacienţilor echilibrul funcţional, estetic şi psihic.

Dacă, din diverse motive, dintele se deteriorează, se fisurează, în aşa fel încât să nu poată susţine o coroană dentară, pentru reconstrucţia lui se realizează un dispozitiv corno-radicular (DCR), adică un pivot de legatură din fibră de sticlă, Cr-Ni, Argint, Zirconiu, etc. care ajută la susţinerea materialului de reconstrucţie a dintelui. Dacă un dinte nu mai poate fi salvat şi trebuie extras, iar în spațiul edentat nu se pot insera implante (motive de sănatate generală, situție locală nefavorabilă, motive financiare sau personale), acest spațiu poate fi completat cu ajutorul lucrărilor protetice dentare.

Lucrările protetice dentare se împart în 2 mari categorii:

1. Lucrări protetice fixe (cimentate pe dinți sau pe implante)

2. Lucrări protetice mobile și mobilizable (în cazul unui spațiu edentat întins, acestea necesitând îndepărtare și igienizare zilnică).

Lucrările protetice fixe cimentate pe dinți

  • Coroanele dentare metalo-ceramice: din ceramică (porţelan) pe suport de Cr-Co/Cr-Ni sunt cele mai uzuale în clinicile stomatologice din Romania, datorită faptului că, fiind acoperite cu ceramică, nu există diferenţe de aspect faţă de celelalte; toate arată uneori mai bine şi decât dinţii naturali, iar costurile în cazul acestui tip de dinţi sunt considerabil mai mici faţă de cele pe zirconiu (diferenţele apar şi din procedurile de realizare, dar şi din proprietăţile suportului). Zirconiul având proprietăţi mai bune decât Cr-Ni, nu înseamnă că soluţia Cr-Ni nu este bună. Coroanele metalo-ceramice au preţuri diferite şi în funcţie de tipul de ceramică folosită. Cea mai ieftină variantă este ceramica nestratificată One Body de la GC (porţelan japonez), apoi urmează ceramica stratificată de la Ivoclar şi ulterior ceramica Vita care este varianta ce oferă cel mai bun aspect estetic.
  • Coroanele dentare din ceramică pe suport din materiale nobile (aur – platinat (Au-Pt); aur – paladiu (Au-Pd). În stomatologie, aurul, este bine utilizat, fiind, de asemenea un material bine tolerat de organismul uman (biocompatibil) şi se utilizează cu succes în stomatologia modernă, motiv pentru care este foarte cerut de o mare parte a pacienţilor.
  • Coroanele dentare integral ceramic, fără suport metalic (adică 100% ceramică) se recomandă numai pentru dinţii frontali (din fată). Tehnicienii dentari admit că, datorită forţelor laterale dintre maxilar şi mandibulă, coroanele integral ceramice se pot fisura, de aceea este recomandată construcţia lor numai în partea din faţă a danturii.
  • Coroanele dentare ceramice pe suport de zirconiu – Zr (oxid de zirconiu) – sunt o descoperire a stomatologiei moderne. Prin proprietăţile sale deosebite, oxidul de zirconiu este complet biocompatibil (tolerat de organismul uman), nu se corodează, este alb ca şi culoarea dinţilor naturali (estetică placută) nu este uşor casabil, este rezistent şi nu este conductor termic, se prelucrează prin tehnologia CAD-CAM (Computer assisted design/Computer assisted manufacturing) robotul tehnicii dentare fără erori. Dinţii din porţelan pe suport de zirconiu, deşi reprezintă o noutate şi pentru Romania, tind să ia locul celorlalte lucrări în topul coroanelor dentare preferate depacientul informat.
  • 5 avantaje pentru a alege zirconiul:

    Lucrări protetice fixe pe implante

     

    O proteză fixă pe implanturi promite mult mai multe beneficii decât o proteză mobilă. Datorită faptului că este fixă, este mult mai comodă, în special în momentele esenţiale, precum cele ale vorbirii sau masticaţiei alimentelor. De asemenea, există şanse mici să aducă prejudicii gingiilor atunci când râdeţi, tuşiţi sau strănutaţi. Obiceiurile alimentare pot fi reluate în scurt timp de la montarea protezei, iar mâncarea nu va putea fi stocată sub proteză, aşa cum se întâmplă cu precădere în cazul protezei mobile.

     

    De ce să alegem o lucrare protetică dentară fixă pe implante?

    Cu o proteză fixă vorbirea nu va fi alterată, situaţie des întâlnită în cazul altor proteze, deoarece în această situaţie, dispozitivul este fix şi nu are cum să se desprindă. Şi masticaţia va fi efectuată mai corect, iar gustul alimentelor nu va fi alterat, pentru că cerul gurii nu mai este acoperit de metale.

    Un alt avantaj al protezei dentare fixe este acela că îmbunătăţeşte aspectul general al chipului, iar elementele cavităţii orale vor fi mai bine întreţinute. Aşadar, o proteză dentară fixă este mult mai avantajoasă decât una mobilă, motiv pentru care este important să luaţi decizia corespunzătoare în funcţie de necesităţile şi dorinţele fiecăruia, ţinând cont de recomandările medicului.

    De cele mai multe ori lucrările dentare pe implanturi sunt fixe, iar îngrijirea va fi efectuată ca şi în cazul danturii naturale, deoarece implantul are rolul de a o imita pe aceasta.

    În cazul lucrărilor pe implanturi, medicii utilizează materiale identice cu cele folosite pentru confecţionarea lucrări înlocuitoare a danturii naturale, singurul aspect diferit fiind modul de operare. Pacientul, în funcţie de nevoi, dorinţe şi bugetul disponibil, poate alege ca lucrarea să aibă la bază porţelan sau zirconiu.

    Pe scurt, principalele avantaje oferite de o proteză dentară fixă sunt: • Sunt mult mai stabile, deoarece sunt ajutate de implanturile dentare • Pacienţii se bucură de mai mult confort, dar şi siguranţă, fără a exista riscul de desprindere în momentul vorbirii • Nu mai este prezent gustul metalic în gură • Masticaţia se efectuează cu uşurinţă • Costurile sunt mai reduse

    Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
    Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
    Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.