Dacă una dintre cariile simple nu a fost tratată la timp, procesul evoluează spre o carie complicată, ceea ce afectează automat și pulpa dentară („nervul”). În această situaţie, este necesar îndepărtarea nervului și obturarea canalelor radiculare (tratamentul de canal).
În trecut, dinţii cu pulpa afectată sau deteriorată erau extraşi. În prezent însă, tratamentul de canal radicular salvează mulţi dinţi care altfel ar fi fost pierduţi.
Tratamentul canalului radicular se desfăşoară sub anestezie locală, fără durere, în mai multe etape. În funcţie de situaţie, un dinte poate avea de la 1 până la 4-5 canale radiculare, necesitând mai multe vizite la cabinet pentru un tratament corect şi complet.
O variantă a realizării unui tratament radicular de calitate este izolarea dintelui.
Dintre modalitățile de izolare, cea mai modernă și mai eficientă este diga dentară (o folie din cauciuc special). Diga dentară reprezintă un sistem care permite delimitarea unui câmp operator, adică a unui mediu uscat și necontaminat cu bacterii din salivă, de pe suprafaţa limbii sau a obrajilor. Astfel, prognosticul tratamentului este unul mult mai bun, pentru că orice țesut se vindecă mai repede în lipsa infecției.
De asemenea, determinarea lungimii canalului radicular este un lucru esențial pentru un tratament corect, aceasta fiind posibilă doar cu ajutorul unui aparat numit apexlocator (care ne ghidează și ne arată cu mare precizie nivelul de avansare în canal).
După ce dintele a fost izolat, se continuă tratamentul de canal. Se creează un mic orificiu în interiorul dintelui, se extrage pulpa dentară deteriorată, se curăţă spaţiul rămas (cu ace manuale și rotative), se sterilizează canalele şi în final se obturează.
În fiecare canal se introduce un material cauciucat numit gutapercă şi se sigilează canalul prin cimentare. Pentru evaluarea reuşitei tratamentului de canal radicular, cea mai sigură metodă este comparaţia radiografiilor obţinute înainte şi după tratament.
Ultima etapă constă în reconstrucţia coronară a dintelui prin obturație estetică sau (în cazurile unei distrucții mai avansate) prin inserarea unui pivot din metal sau fibră de sticlă şi apoi aplicarea unei coroane dentare, care protejează dintele de fracturi (dinţii cu tratament de canal radicular sunt mai fragili și mai expuşi riscului de fractură).
Tratamentul de canal pe care noi îl realizăm în cabinet este după cele mai înalte standarde din domeniu şi anume: izolare cu digă, măsurarea canalelor cu ajutorul apexlocatorului, curățare manuală și rotativă şi sigilarea canalelor cu cele mai stabile materiale, rezultatele fiind prezentate pe radiografia de control.