Ghidul Serviciilor
Clinica Provisual - Oftalmologie & Pediatrie
inapoi la firma 149 vizite
Poza Chirurgie oftalmologica
Foto

Chirurgia Strabismului, Corectie si Tratament – Dr. Gabriela Birlea

Chirurgia strabismului este oportuna inca din primii doi ani de viata, in cazul strabismului congenital, si la orice varsta in cazul strabismului la adulti. In opinia mea, nu este niciodata prea devreme sa tratam strabismul la copii si tin sa subliniez ca este esential sa se intervina cat mai devreme. In ceea ce ii priveste pe adultii cu strabism, acestia nu trebuie sa se resemneze: operatia de strabism se poate realiza la orice varsta adulta.

In cei peste 10 ani de cand tratez si operez copii si adulti cu strabism, am invatat ca exista o serie de intrebari pe care toti parintii copiilor cu strabism congenital sau dobandit si adultii cu strabism netratat sau tratat incorect in copilarie si le pun, invariabil.

Voi raspunde acestor intrebari si aici, in speranta ca raspunsurile mele va vor fi de ajutor.

 

Chirurgia strabismului – singura solutie?

Corectia chirurgicala a strabismului este doar o etapa a unui tratament mai complex care poate include:

  Tin sa subliniez faptul ca nu este niciodata prea devreme pentru a adresa problema strabismului catre un specialist strabolog, care va face o evaluare completa, un diagnostic corect si o strategie de tratament adecvata si specifica pacientului.

Scopul tratamentului in strabismul diagnosticat la timp este de a imbunatati alinierea ochilor, astfel incat ochii sa lucreze impreuna (sa se obtina vederea binoculara).

 

Chirurgia strabismului – cand se recomanda operatia?

In cazul copiilor, corectia chirurgicala a strabismului este indicata dupa rezolvarea problemelor asociate (cel mai frecvent fiind vorba de vicii de refractie si/sau tratamentul ambliopiei – imbunatatirea vederii ochiului mai slab vizual), si daca deviatia strabica persista in timpul purtarii ochelarilor cu dioptrii adecvate.

La adulti, ochii pot fi aliniati chirurgical la orice varsta. Operatia ar trebui considerata o optiune de tratament cand calitatea vietii pacientului este afectata de un simptom dizabilitant precum diplopia. In cazul strabismelor necorectate din copilarie, alinierea ochilor prin chirurgie va avea un impact pozitiv semnificativ din punct de vedere social si personal.

 

Chirurgia strabismului – care este varsta optima pentru operatia de strabism la copil?

Strabismul congenital, cu debut sub varsta de 6 luni, trebuie in cele mai multe situatii, corectat chirurgical cat mai devreme inaintea varstei de 2 ani. Alinierea ochilor in aceasta perioada creste sansa reeducarii vederii binoculare – capacitatea creierului de a analiza si integra imaginile  transmise simultan de cei doi ochi, mai simplu spus ofera premiza ca ochii sa lucreze impreuna si nu alternativ.

Pentru strabismul cu debut in copilaria mica  intre 1-3 ani, operatia se indica atunci cand alte metode de tratament au fost epuizate – ochelari, ocluzie.

 

Chirurgia strabismului – in ce consta procedura chirurgicala?

Operatia pentru corectia strabismului presupune o tehnica clasica de abordare a muschilor extraoculari, fara utilizarea “laserului”, cu ajutorul caruia se pot trata alte afectiuni oftalmologice – de exemplu corectarea dioptriilor prin utilizarea laser excimer-ului.

Personal, folosesc o tehnica chirurgicala inovatoare ce presupune incizii mici de cativa mm, ascunse sub pleoapa, astfel incat nu sunt vizibile postoperator, iar vindecarea se realizeaza rapid prin cicatrici fine, estetice.

Operatia se poate realiza doar la un ochi, pe unul sau mai multi muschi extraoculari, sau de cele mai multe ori la ambii ochi, daca strabismul este alternant, desi parintii sau pacientul sesiseaza devierea mai frecventa a unui ochi.

Procedurile chirurgicale pot fi de:

  Procedura chirurgicala se realizeaza in afara globului ocular, deci nu sunt abordate structuri din interiorul ochiului precum retina, cristalinul, etc., responsabile de calitatea vederii.

Prin urmare, vederea pacientului nu este modificata prin aceasta operatie, la fel nici nevoia de ochelari nu este inlaturata.

 

Chirurgia strabismului – este nevoie de mai multe interventii chirurgicale?

Din experienta acumulata in cele peste 1200 de operatii efectuate, majoritatea pacientilor operati de strabism obtine o aliniere foarte buna a ochilor printr-o singura interventie chirurgicala.

Exista situatii precum unghiul mare de deviatie strabica, ambliopia, strabismele congenitale sau cele paretice,  in care alinierea corespunzatoare a ochilor necesita mai mult de o interventie chirurgicala pentru corectarea corespunzatoare a unghiului de deviatie. Aceste interventii sunt etape seriate ale aceluiasi tratament, si nu reprezinta un esec al primei interventii.

 

Chirurgia strabismului – care sunt riscurile si complicatiile?

Operatia se realizeaza in anestezie generala, in conditii de maxima securitate si perfecta sterilitate. Teoretic, in orice interventie chirurgicala exista riscuri legate de anestezie si operatie, asupra carora pacientii trebuie informati in cadrul consultului preoperator. In strabism exista riscuri minime in ceea ce priveste o vedere dubla postoperatorie dar tranzitorie, supra sau sub corectia unghiului de deviatie, inflamatii sau infectii postoperatorii.

Printr-o tehnica operatorie corecta, pacientului i se asigura atat reducerea semnificativa a disconfortului postoperator, cat si o vindecare si integrare rapida in mediul sau de activitate.

 

Chirurgia strabismului  – urmarirea pacientului dupa operatie

Poate la fel de importanta ca si interventia chirurgicala in sine este evaluarea rezultatului postoperator. Realizez aceasta evaluare a pacientilor mei la 6-8 saptamani de la operatie,  cand se apreciaza exact alinierea ochilor obtinuta prin chirurgie.

In functie de caz, voi indica in continuare pacientilor mei modificarea corectiei optice (ochelari), continuarea tratamentului de dezambliopizare prin purtarea ocluzorului sau necesitatea altor terapii pentru intarirea efectului operatiei si reeducarea vederii binoculare.

Acestea sunt cele mai frecvente intrebari pe care le aud de la pacientii mei in ceea ce priveste chirurgia strabismului. Daca aveti si alte intrebari, nu ezitati sa mi le adresati intr-un comentariu!

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.