Primele semne
Boala parodontală (Paradantoza) este o afecţiune cronică al cărui factor determinant este placa bacteriană ce afectează structurile de menţinere a dintelui în alveolă. Prima fază este de inflamaţie a gingiei, care se manifestă prin sângerare la periaj, masticaţie, modificarea culorii din roz în roşu-violaceu, senzaţie de tensiune şi prurit.
Evoluţia bolii constă în retracţie gingivală cu tot cu suportul osos, expunând rădăcinile dentare şi având drept consecinţă mobilitatea dentară.
Factorii favorizanţi ai bolii parodontale sunt reprezentaţi de fumat, probleme de ocluzie, factori genetici, stări fiziologice (sarcina, pubertatea), stresul psihoemoţional, utilizarea contraceptivelor orale sau anumite boli generale, precum: diabet, SIDA.
Care sunt semnele afectării parodontale?
- • Usturime gingivală;
- • Prurit (mâncărime) gingivală;
- • Sângerări gingivale;
- • Migrări dentare - mobilitate dentară;
- • Culoare modificată a gingiei;
- • Respiraţie urât mirositoare (halenă);
- • Retragerea gingiei şi a osului.
Soluţii pentru liniştea ta
Tratamentul parodontopatiilor poate fi:
- • Profilactic, printr-o igienă orodentară riguroasă, detartraj periodic, echilibrarea bolilor generale prin medicaţie, dietă echilibrată, reducerea sau renunţarea la fumat. Nu amânaţi detartrajul sub pretextul că tartrul “ţine dinţii” ca o atelă. Dacă a apărut mobilitatea dentară, aceasta este determinată tocmai de acest tartru, prin încărcătura sa bacteriană, iar amânarea procedurii duce la o evoluţie a bolii. Nu încercaţi metode populare de îndepărtare a tartrului cu anumite substanţe ce vă pot produce leziuni ale mucoasei cavităţii orale.
-
- • Măsuri terapeutice specifice (când boala s-a instalat): aplicare de substanţe antibiotice şi antiinflamatorii locale, antibiotice, pe cale generală şi intervenţii chirurgicale. Regenerările tisulare ghidate au ca scop înlocuirea ţesuturilor moi/dure pierdute cu materiale biocompatibile care să stimuleze regenerarea acestora. Pentru ţesuturile moi se utilizează diferite tipuri de membrane bioresorbabile, iar pentru ţesutul osos, grefe din propriul os sau materiale sintetice.
-
- • Măsuri de întreţinere după stabilizarea bolii se fac prin laser-terapie, imunoterapie, vaccinuri pe bază de extracte naturale sau vegetale.
-
- În cabinetul stomatologic Dentexclusiv folosim testarea PET (Parodontită/Periimplantită Patogen Test) ce constă în determinarea cantitativă molecular biologică a markerilor bacterieni prin metoda Real-Time-PCR, determinare ce are loc în laboratoarele din Germania (produc[tor MIP Pharma GmbH).
Pentru mai multe informaţii cu privire la acest test, solicitaţi o programare în care vi se vor explica ce variante de teste puteţi efectua.
Boala parodontală nu poate fi vindecată complet, iar prin tratament se obţine doar stoparea evoluţiei ei. Succesul pe termen lung al terapiei stă şi în mâinile pacientului, prin respectarea indicaţiilor de igienizare şi control periodice.