Endodontia este ramura medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul afectiunilor aparute in interiorul dintilor. Pulpa dentara este un tesut situat in interiorul dintelui si are in compozitia sa nervi, vase de sange si tesut. Pulpa, care conține nervi, precum țesutul limfatic și țesutul fibros, poate deveni bolnava sau rănita și, prin urmare, nu este în măsură să se repare . Apoi , pulpa moare și este necesar un tratament de canal endodontic sau de rădăcină.
Fiecare dinte are o morfologie proprie care poate suferi sau nu anumite variații. DințIi pot prezenta una sau 5 rădăcini și unul sau chiar 6 canale. La nivelul unei rădăcini putem descoperi unul sau mai multe canale. De asemenea la nivelul rădăcinilor mai pot exista și numeroase canale .
Nerealizarea tratamentului va determina în timp o agravare a problemelor, distrucția țesuturilor dure și a țesuturilor de susținere va continua având drept rezultat pierderea dintelui. Aceste probleme se pot extinde la nivelul maxilarului ducand la afectiuni cu mult mai grave.
Tratamentul endodontic va putea salva un dinte care în caz contrar ar trebui extras. Extracția dentară atrage după sine o serie de modificări funcționale (masticatorii, fonetice etc.) și estetice. DințIi au tendința de a stabili în permanent contacte între ei, astfel, dacă dintele extras nu va fi înlocuit în timp util, dinții vecini vor migra, aceste modificări de poziții vor putea determina apariția a numeroase probleme ce vor afecta ocluzia (mușcătura) sau chiar articulația.
Pentru a putea fi realizat un tratament endodontic corect vor fi necesare radiografii la inceputul, pe timpul si la finalul tratamentului.
Cele mai noi tehnici de tratament endodontic presupun utilizarea microscopului. Microscopul endodontic permite realizarea terapiei sub control vizual direct, astfel medicul avand un control mult mai bun asupra manevrelor efectuate.
Clinica noastra este dotata cu microscop de ultima generatie, pentru a efectua operatiile de tratare a dintilor in siguranta si confort pentru pacient.