Afectiuni ale gingiilor sunt cauzate de:
Inflamatiile gingiei ca raspuns al organismului la agresiunea microbiana sunt traduse prin sangerari gingivale care duc la aparitia bolilor gingivale care, netratate la timp, evolueaza în profunzime zi duc la afectiuni parodontale:
Deoarece gingivita nu se manifesta simptomatic prin durere, majoritatea pacientilor nu abordeaza tratamentul acestor boli inca din faza incipienta, lasând loc aparitiei parodontopatiilor. Evolutia bolilor parodontale putand trece neobservata luni sau chiar ani.
Statisticile ne atentioneaza ca 90% dintre adulti prezinta boala parodontala/gingivala în diferite stadii, aceasta fiind considerata cauza principala a pierderii dintilor.
In cazul instalarii parodontopatiilor:
Alaturi de o igiena orala eficienta si o dieta alimentara corespunzatoare, una dintre metodele cele mai eficiente de combatere profilactica a acestor afectiuni este igienizarea dentara profesionala, respectiv detartrajul efectuat regulat.
Detartrajul
Procedura stomatologica ce consta în eliminarea depozitelor de tartru de suprafata dintilor zi din zona subgingivala.
Prin detartraj se reduc aglomerarile rugoase de tartru ce favorizeaza acumularea si proliferarea bacteriilor – rezervorul de toxine si un mediu propice pentru dezvoltarea altor probleme dentare.
Numai realizata la un interval regulat de timp aceasta procedura reduce si chiar elimina riscul aparitiei afectiunilor gingivale – recomandarea este ca procedura sa fie realizata la un interval de 6 luni.
Surfasajul
Procedura de surfasare reprezinta eliminarea cementului alterat, respectiv curatarea minutioasa, profunda a suprafetelor radiculare precum si eliminarea depozitelor sub-gingivale aderente:
In cazul parodontitelor moderate, aceasta metoda poate chiar stabiliza afectiunea parodontotica.
Surfasajul cu lambou gingival
Curatare extrem de riguroasa a pungilor parodontale:
In cazurile în care placa bacteriana si depunerile de tartru se prezinta ca aderente extrem de profunde la baza pungilor parodontale apare riscul pierderii de tesut osos. De cele mai multe ori pacientul nu este atentionat de durere în acest sens.
Un surfasaj radicular realizat eficient de catre un specialist, poate reduce numarul de interventii chirurgicale ulterioare necesare.