Materialele textile au o istorie indelungata, inca din momentul in care s-a descoperit intrebuintarea anumitor elemente vegetale pentru a face tesaturi complexe si rezistente, care aveau drept scop acoperirea si incalzirea trupului. Astazi, trendurile moderne au evoluat, iar elementele vestimentare sunt adevarate motto-uri ale personalitatii, care vede in anumite tipuri de haine o manifestare a preferintelor personale si ale obiectivelor noastre in viata. Cu toate acestea, chiar si astazi, fie ca este vorba de elemente de vestimentatie, de lenjerii pentru paturi sau pur si simplu tesaturi care acopera anumite obiecte, acestea se uzeaza fizic si moral, ajungad simple deseuri.
Resturile textile sunt un rezultat direct al degradarii materialelor , fie ca este vorba de degradarea fizica, prin uzare indelungata sau prin uzare subita, precum ruperea materialului, sau de degradare morala, adica iesirea din trendurile actuale.
De ce este importanta reciclarea de textile?
Reciclarea este o forma mai putin cunoscuta si implementata de reciclare, cel putin pe teritoriul romanesc. De-a lungul timpului, au existat cateva campanii care au urmarit strangerea tuturor tipurilor de haine vechi, uzate moral sau fizic, care sa fie repuse intr-un ciclu de utilizare.
Compania Green Global urmareste sa faca parte dintr-un amplu proces de constientizare publica, pentru a incadra si aceasta categorie de deseuri pe lista celor care trebuie sa se intoarca in procesul de productie, in loc sa fie eliminate si, astfel, irosite.
Cum isi doreste Green Global sa contribuie la reciclarea de textile?
In primul rand, procesul porneste cu simpla colectare selectiva a deseurilor de tip textil, facuta in mod diferentiat, pentru a nu fi amestecate cu alte tipuri de deseuri care ar anula posibilitata refolosirii acestora. Pornind cu acest tip de colectare, urmeaza transportul, depozitarea si selectarea acestora, totul culminand cu procesul propriu-zis de reciclare al textilelor. Prin acest proces se poate obtine, asadar, un mod inedit de a refolosi materiale uzate pentru fabricarea unor noi elemente vestimentare din noile tendinte.
Compania Green Global doreste sa aplice acesti pasi in mai multe orase din Romania, printre care sa se numere Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Suceava, Piatra Neamt, Galati, Braila, Bacau, Buzau, Ploiesti, Pitesti, Brasov, Sibiu, Arad, Oradea, Craiova, Targu-Jiu, Targu-Mures, Constanta sau Tulcea.