Ghidul Serviciilor
Priboi Si Asociatii Recuperari Creante Bucuresti
inapoi la firma 81 vizite
Poza Recuperari creante
Foto

Ce inseamna recuperari creante ? Notiuni generale despre recuperari creante

Da, “recuperari creante” este specialitatea casei la Priboi si Asociatii! Tocmai de aceea am dedicat o pagina speciala acestui serviciu, pentru a explica antreprenorilor, oamenilor de afaceri, tuturor cat mai clar cateva din notiunile de baza din domeniul recuperarii creantelor pe care este bine sa le cunoasca oricine face afaceri.

Pana la urma “recuperari creante” ce inseamna? Recuperarea debitelor sau colectarea datoriilor, a creantelor inseamna acelasi lucru – activitatea de a strange, de a recupera, de a colecta banii imprumutatorului (creditor) de la imprumutat (debitor) .

Pentru inceput vom aborda o problema de terminologie, pentru a va familiariza cu termenii:

Creditori chirografari. De retinut in continuare alte cateva aspecte: creantele pentru care nu s-a constituit o garantie reala (nu s-a ipotecat un bun, un imobil, etc.) sunt creante chirografare, adica titularii lor, creditorii chirografari sunt declasati de creditorii ipotecari care au prioritate in situatie de de neplata din partea debitorului. Adica daca nu se gasesc fonduri suficiente in patrimoniul debitorului, intai isi va indestula creanta creditorul ipotecar sau gajist si abia apoi si cel chirografar. In relatiile comerciale curente, zilnice, cele mai multe dintre situatiile de neplata ce se ivesc sunt, evident, de creante ale unor creditori neprivilegiati, chirografari. Asta nu inseamna ca nu se pot recupera debitele.

Instrumente de plata. Daca un debitor va emite cu scopul de a va plati anumite instrumente de plata, trebuie sa aveti mare grija daca vi le-a completat corect pentru ca nu cumva sa fie lovite de nulitate si sa nu va puteti recupera banii in caz de neplata din partea acestuia. Cele mai intalnite instrumente de plata sunt biletul la ordin – denumit generic BO si fila CEC. Deosebirea principala dintre acestea rezida din momentul cand devin scadente: daca biletul la ordin (BO) devine scadent de la o data mentionata de debitor, ulterioara emiterii, in cazul filei CEC aceasta nu are o data scadenta, suma din fila CEC fiind exigibila din momentul emiterii. Tocmai de aceea emiterea unei file CEC fara acoperire constituie o fapta mai grava decat cea a emiterii unui bilet la ordin fara acoperire si aceasta fapta este sanctionata ca infractiune. Daca ati introdus totusi o fila CEC sau un bilet la ordin banca si ati primit refuz la plata, pastrati cu grija atat fila CEC sau biletul la ordin, cat si refuzul la plata emis de banca. Scanati aceste doua documente si trimiteti-ni-le pe e-mail pentru a actiona cat mai urgent, pana cand nu devine complet insolvabil debitorul.

Prescriptia extinctiva. O alta notiune cu care trebuie sa fiti acomodat daca acceptati plata la termen in relatiile cu colaboratorii dumneavoastra este cea a prescriptiei extinctive. Prescriptia extinctiva este stingerea dreptului la actiune. Adica, termenul in care o persoana fizica sau juridica isi poate recupera o datorie, o creanta. Dupa depasirea acestui termen, creditorul nu mai poate pretinde debitorului datoria in caz de neplata in fata instantei, obligatia debitorului devenind dintr-una perfecta, una imperfecta. Termenul general de prescriptie extinctiva este de 3 ani. Termenele speciale sunt cele fie mai mari, fie mai mici de 3 ani.

Si fiindca tot am pomenit de instrumente de plata, retineti ca in cazul acestora termenul de prescriptie extinctiva este cel general, de 3 ani. In cazul marfurilor, serviciilor generale – tot un termen de 3 ani. Aparte si foarte important de stiut este termenul special de prescriptie extinctiva din domeniul transportului rutier de marfa, termen care este de numai 1 an, conform Conventiei CMR art.32 alin. (1) si reiterat si de Codul Civil art. 2521 alin. (2) si alin. (3) – ultimul cu discutia de rigoare.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.