Ghidul Serviciilor
Clinica Stomatologica Ark Medical Calarasi
inapoi la firma 171 vizite
Poza Profilaxie dentara
Foto

Profilaxia consta dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea afectiunilor din cavitatea bucala.

Metodele de profilaxie dentara actioneaza pe una sau mai multe categorii de factori. Prin urmare, vom avea metode de profilaxie care vor incerca sa influenteze factorul infectios, metode care vor actiona pe factorul alimentar si metode care vor influenta terenul, si anume calitatea smaltului dentar.

Principalele metode de profilaxie

 

Igiena orala este cea mai importanta metoda de profilaxie. Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Daca nu este indepartata prin periaj, aceasta se va mineraliza transformandu-se in tartru dentar. Principalul obiectiv al igienei orale este indepartarea placii dentare de pe suprafata dintilor si prevenirea depunerii acesteia. O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare sau a altor metode auxiliare de igienizare.

 

Controalele periodice sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale. Multe afectiuni orale evolueaza fara dureri mai ales in fazele initiale; asadar, pacientii nu sunt constienti de aparitia lor pana in momentul in care au progresat deja semnificativ.

De asemenea, anumite lucrari dentare sau restaurari existente pot avea nevoie de reparatii sau reconditionari. Medicul va face si o evaluare a starii de sanatate a tesuturilor orale. Ca regula generala, cu cat o afectiune este descoperita mai precoce, cu atat este mai usor de tratat.

Controalele periodice trebuie efectuate cel putin de 2 ori pe an si chiar mai des daca situatia clinica o cere.

 

Detartrajul reprezinta procesul de indepartare a tartrului si placii dentare folosind aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice.

Placa dentara este principalul factor cauzator al gingivitei si cariei dentare, iar tartrul este o forma de placa dentara calcificata, de asemenea nociva pentru gingie si structurile dentare. Scopul detartrajului este indepartarea tartrului si a placii dentare.

 

Air-flow-ul este o procedura moderna de igienizare profesionala a dintilor, destinata indepartarii in detaliu a placii bacteriene si a petelor de nicotina, cafea, coloranti alimentari, etc.

De asemenea, air-flow-ul ofera si un masaj gingival eficient, care stimuleaza circulatia sangvina locala, fiind recomandat in asociere cu detartrajul ultrasonic si periajul profesional sau ca procedura unica, repetata o data la 6 luni. Air-flow-ul proiecteaza pe dinti un jet de particule cu un continut ridicat de bicarbonat de sodiu si apa, asigurand o curatare intensa a zonelor mai greu accesibile si o senzatie de prospetime a cavitatii bucale.S-a observant ca, la 98% dintre cazurile care si-au realizat un astfel de tratament profilactic, sangerarile gingivale au disparut si culoarea gingiei a revenit la normal.

 

Periajul profesional are ca scop indepartarea placii dentare ce a mai ramas dupa detartraj precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor.

 

Aceasta metoda preintampina stagnarea microbilor si a placii dentare in santurile si fosetele molarilor si premolarilor prevenind astfel aparitia cariilor la acest nivel.

Santurile si fosetele sunt un loc predilect in care placa se poate forma si acumula deoarece sunt dificil de igienizat. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide in interiorul santurilor si fosetelor care vor „inchide” aceste spatii.

Sigilarea se executa pe molarii si premolarii definitivi ai copiilor imediat dupa ce acestia au erupt. Va reamintim, molarii 1 definitivi erup la 6 ani, molarii 2 definitivi erup la 12 ani, molarii 3 (sau de minte) dupa 18 ani iar premolarii definitivi intre 10 si 12 ani.

Si adultii pot beneficia de sigilare daca aceasta nu s-a realizat inainte. Materialele de sigilare se uzeaza in cativa ani; in consecinta, este nevoie de o monitorizare constanta pentru a le putea inlocui daca este cazul.

Depistarea si tratarea cariilor incipiente Este o metoda eficienta de profilaxie deoarece previne evolutia cariilor si aparitia complicatiilor.

 

Alimentele bogate in carbohidrati (sau zaharuri) sunt favorabile aparitiei si dezvoltarii placi bacteriene. Frecventa consumului de zaharuri este mai importanta decat cantitatea totala consumata.

Asadar, este indicat sa se reduca consumul de dulciuri intre mese deoarece acestea creeaza o rezerva nutritiva continua pentru bacteriile din cavitatea bucala.

 

Fluorul este un mineral care ajuta la intarirea smaltului, pe care il face mai rezistent la actiunea cariilor.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.