Parodontoza este o afectiune cu care se confrunta o mare parte a populatiei, cauzata in principal de igiena orala deficitara si care poate fi prevenita cu usurinta. In schimb, odata instalata, aceasta avanseaza treptat, aducand prejudicii importante la nivelul cavitatii orale.
Gingivita poate fi primul semn al parodontozei, astfel ca oricine ar trebui sa fie atent la nuanta gingiilor, care pot deveni rosiatice, pe cand cele sanatoase sunt de culoare roz si ferme, in timp ce retractia acestora poate fi vazuta ca un semnal de alarma.
Printre simptome se numara si halena, alaturi de gustul neplacut in gura, existand posibilitatea formarii unor chisturi la nivelul gingiilor. De asemenea, dintii devin mai mobili si sensibili la consumarea anumitor alimente sau la diferentele de temperatura ale acestora.
Care sunt cauzele?
In principal placa bacteriana este de vina pentru dezvoltarea acestei boli silentioase, iar lipsa igienii orale sau efectuarea necorespunzatoare a acesteia permite stocarea placii la nivelul dintilor, favorizand si dezvoltarea tartrului.
In schimb, cel din urma nu mai poate fi eliminat printr-un simplu periaj, ci este nevoie de urmarea unei proceduri numite detartraj in cabinetul stomatologic, cu ajutorul unor instrumente speciale.
Cu cat este amanat mai mult detartrajul, cu atat gingiile devin mai iritate si mai sensibile, fiind mai vulnerabile in fata bacteriilor.
Dupa toate acestea, exista si cativa factori ce pot complica situatia, precum fumatul, care afecteaza sistemul imunitar si care permite dezvoltarea linistita a microbilor.
Si factorul ereditar joaca un rol important in aparitia parodontozei, astfel ca cei care au intalnit astfel de cazuri in familie sunt mai predispusi sa sufere si ei la randul lor