Potrivit studiilor, 6 din 10 vizite la veterinar sunt pentru vaccinare. Aceasta imbunatateste imunitatea animalului si trebuie facuta periodic. In cazul cainilor, vaccinarea incepe de la 4-6 saptamani. Primele vaccinuri sunt impotriva parvovirozei si a jigodiei, urmând ca in jurul varstei de 4 luni să fie făcut vaccinul anirabic. Pentru feline, vaccinarea este cu atat mai importanta cu cat pisica nu are un sistem imunitar puternic, iar acest lucru poate reprezenta o sursa de imbolnavire nu doar pentru ea, ci si pentru om.
Planul de vaccinare al cainilor Acesta depinde de varsta cainelui, respectiv de istoricul vaccinarilor. Cainii cu varsta de 5-6 luni trebuie sa aiba parte de cel mai important program de vaccinare, pentru ca au o varsta frageda. Pentru cainii mai in varsta, care nu au avut parte de un astfel de tratament, recomandam un program asemanator cu cel al puilor, dar pe un interval mai scurt de timp.
Vaccinarea cainelui de varsta mica. Ce vaccin folosim si cand? Impotriva caror boli actioneaza? Parvoviroza, hepatita infectioasa si jigodia (distemperul) sunt bolile impotriva carora sunt vaccinati catelusii la inceputul vietii lor. Exista vaccinuri ce asigura imunitate pentru toate aceste boli, concomitent, numite polivalente, cu o exceptie. Impotriva parvovirozei canine se folosesc vaccinurile monovalente.
Vaccinarea incepe de la varste fragede, 4-6 saptamani, deoarece anticorpii primiti de la mama incep sa dispara din organism, iar imunitatea este pusa in pericol. Primele vaccinuri sunt efectuate impotriva parvovirozei canine si a jigodiei, iar cainele trebuie sa fie clinic sanatos atunci cand primeste serul. La 14 zile de la prima vaccinare, are loc o noua vaccinare cu rolul de a stimula suplimentar imunitatea initiala si de a adauga valente noi. Situatia epidemiologica din Romania, in cazul cainilor, este foarte dificila din cauza bolilor cu mortalitate ridicata precum cele prezentate anterior. Din cauza acestei situatii, vaccinarea se repeta inca o data la 2 saptamani, varsta cainelui fiind atunci de 6-8 saptamani.
Ultima vaccinare are loc la varsta de 4 luni si include, conform legii, un ser impotriva rabiei. Perioada de timp la care se repeta acest vaccin este de 1 an. Am mentionat anterior ca perioada de vaccinare pentru majoritatea cainilor se termina in jurul varstei de 4 luni. Totusi, exista rase precum Rottweiler, Amstaff si uneori Golden, unde parvoviroza canina poate evolua, chiar si dupa aceste vaccinari, la varsta de 7-8 luni.
Programul de vaccinare recomandat cainilor cu varsta mai mare de 4 luni sau adulti Daca vaccinarile initiale nu au fost facute la vremea lor si cainele are o varsta mai mare de 4 luni, este recomandata o vaccinare polivalenta urmata la 3-4 saptamani de una cu ser antirabic inclus. Adevaratii proprietari stiu ca, odata cainele vaccinat, imunitatea lui nu va fi de 100%. Eficienta vaccinului este cuprinsa intre 50-99,9%, indiferent de producator sau de boala impotriva careia este folosit vaccinul.
Planul de vaccinare al pisicilor Vaccinarea periodica a felinei impotriva virusurilor este cea mai importanta sarcina a proprietarului unei pisici. Totodata, neprevenirea bolilor, fie ele grave si chiar mortale, reprezinta un risc major deoarece pisica NU are un sistem imunitar puternic, in ciuda tuturor convingerilor si ideilor raspandite.
De ce sa iti vaccinezi pisica? Prevenirea are un rol foarte important impotriva bolilor infectioase ale pisicii, deoarece consecintele bolii care au afectat felina nu pot fi influentate ori eliminate printr-un tratament medicamentos. In cazul in care pisica s-a imbolnavit, prin vaccinare simptomele pot fi atenuate, dar acest lucru nu poate fi garantat. Vaccinarea pisicii are o deosebita importanta, deoarece o felina nevaccinata poate reprezenta o sursa de imbolnavire chiar si pentru om.
Despre vaccinuri Vaccinurile sunt administrate in functie de urmatoarele boli: leucoza felina, peritonita infectioasa felina, enterita infectioasa, rinotraheita infectioasa, caliciviroza si rabie. Chiar daca avem o pisica de apartament, care nu iese pe afara, riscul ca aceasta sa se imbolnaveasca exista deoarece noi, oamenii, putem aduce virusi in casa (pe pantofi, pe haine etc.). De multe ori, vaccinul antirabic este exclus de catre medicii veterinari, dar in cazul in care animalul este infectat trebuie dus imediat la cea mai apropiata clinica veterinara. Rabia poate fi transmisa fie prin saliva, fie prin sange.
Vaccinarea puilor de pisica Varsta de 8-9 saptamani este ideala pentru primele vaccinuri, in functie de cand sunt puii intarcati. In functie de tipul de vaccin, planul de vaccinare se modifica. Acestea sunt eficiente daca se repeta la un anumit interval de timp, rapelul fiind cuprins intre 2-3 saptamani si respectiv un an, creand astfel un sistem imunitar puternic. Medicul are rolul de a te informa despre fiecare vaccin si de a-i face pisicii tale un carnet de sanatate, unde acesta sa noteze vaccinurile. Practic acest carnet este actul de identitate al pisicii si tine o condica a starii de sanatate a acesteia.
Vaccinarea pisicilor adulte Repetarea anuala a vaccinurilor se face si in cazul pisicilor adulte, deoarece si acestea prezinta risc de imbolnavire de-a lungul vietii lor.