Fiecare copil este unic si se dezvoltă în ritmul său !
Psihologia copilului se ocupa de dezvoltarea psihicului copilului care este un proces continuu si în etape, influentat de ereditate dar mai ales social.
Stadii de dezvoltare a copilului de la 0-18 ani
In oricare din stadiile de dezvoltare copilul poate intampina dificultati iar absenta manifestarii unor comportamente la o anumita varsta poate indica o intarziere in dezvoltare. Cu cat este descoperita mai devreme o intarziere in dezvoltare cu atat interventia pentru remedierea ei este mai eficienta.
In urma evaluarii psihologice se stabileste daca este cazul de interventie psihoterapeutica, logopedica, etc., atat pentru copil cat si pentru parinti.
In prima etapa de dezvoltare 0-3 ani apar din ce in ce mai des intarzieri in dezvoltarea limbajului, tulburari de comportament, agitatie motorie, etc.
Prescolaritate si scolaritatea este etapa in care copilul poate întâmpina dificultati de adaptare, de socializare, de respectarea regulilor, pot aparea îmbolnaviri frecvente care au de obicei si o componenta psihologica, emotivitate, anxietate, timiditate, etc.
Pubertatea si adolescenta sunt etape in care corpul si personalitatea copilului isi continua transformarea, acesta pune accent mai mult pe cea ce crede grupul despre el cum se imbraca cum arata, etc., poate aparea izolarea sociala si parintii adesea nu stiu cum sa gestioneze diverse situatii.
Oricare ar fi situatia sau etapa de dezvoltare prin care trece copilul tau, pentru al intelege si sustine mai bine poti sa participi la sedinte de psihoterapie individuala sau de grup atat pentru tine cat si pentru copilul tau.