Dezinsectia este actiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor daunatoare pentru sanatatea omului, animalelor sau culturilor agricole; alaturi de curatenie si dezinfectie, contribuie la combaterea si prevenirea unor boli transmise de insecte si acarieni catre om, facand parte din complexul de masuri de igienizare a mediului inconjurator.
Dezinsectia se poate realiza de prin urmatoarele metode: chimic sau ecologic.
Dezinsectia chimica se realizeaza cu ajutorul pompelor de joasa presiune (vermorel), pompelor automatizate de mare presiune (atomizoare), nebulizatoarelor ULV (generatoare de „ceata rece”), termonebulizatoarelor (generatoare de „ceata calda”) cu ajutorul carora se pulverizeaza substanta insecticida. Toate substantele insecticidele folosite sunt avizate de Ministerul Sanatatii, fac parte din grupele de toxicitate III si IV, ceea ce inseamna ca dupa aplicare, odata uscate, NU DAUNEAZA sub nici o forma vietuitoarelor cu sange cald (oameni, animale de companie, etc). Totodata, dezinsectia chimica se mai poate realiza si cu ajutorul gelurilor insecticide.
Dezinsectia ecologica realizata de o firma DDD autorizata se poate executa cu ajutorul statiilor de captare pe baza de adeziv cu atractanti, atat alimentari, cat si hormonali. Aceasta varianta nu dauneaza sub nici o forma mediului.