Grasimile acumulate in sistem intr-un interval mai mic de 3-6 luni sunt grasimi vegetale si de ardere lichide. Aceste grasimi se pot curata chimic, introducand in sistem detergenti speciali utilizati in acest scop si agreati spre utilizarea lor in industria alimentara. Se va interveni mecanic si manual (cu spaclu, bureti, perii) doar daca este cazul.
Grasimile acumulate in sistem intr-un interval mai mare de 6 luni incep sa se intareasca si sa se inmulteasca. Se ajunge ca la un moment dat sa se formeze in tubulaturi formatiuni solide de grasime, de forma stalagtitelor si stalagmitelor. Aceste tipuri solide de grasimi se curata DOAR manual, cu spaclu. Din pacate, in majoritatea cazurilor, nu exista posibilitatea de a interveni manual in interiorul tubulaturilor orizontale, neexistand usi de vizitare, neputandu-se demonta tubulatura, fiind acoperita de tavane false. Robotii nu se pot folosi in cazul in care exista un strat mai gros de 2 mm, iar utilizarea periilor otelite pentru curatarea cosurilor de fum nu dau rezultate pozitive.