Ghidul Serviciilor
2C Instal Gaz Business - Instalatii Gaze Bucuresti
inapoi la firma 35 vizite
Poza Montaj, instalare kit detectie gaze naturale
Foto

Pâna acum câtiva ani montarea detectoarelor de gaz a fost optionala, însa de la 1 ianuarie 2016, potrivit Ordinului nr. 179/2015 instalarea detectoarelor de gaz este obligatorie. Detectorul de gaz este un dispozitiv prevazut cu o serie de senzori care permit detectarea scaparilor de gaze toxice în locuinte. În momentul în care senzorii detectorului se activeaza, sursa de gaz va fi oprita pentru a reduce riscurile de intoxicare pentru locatari sau de acumulare în incinta.

Exista mai multe tipuri de detectoare de gaz, cele clasice care detecteaza doar scurgerile de gaz, dar nu si ale altor noxe rezultate din ardere, si detectoare de gaz si monoxid de carbon. De asemenea, aceste detectoare functioneaza diferit si pot fi diferentiate dupa modul în care functioneaza. Asadar, ele pot detectoare electrochimice, detectoare cu ultrasunete sau infrarosu.

Detectoarele electrochimice permit gazelor sa se difuzeze catre o membrana poroasa si prin aceasta la un electrod unde gazele sunt oxidate sau reduse chimic. Dispozitivele care detecteaza gazele cu ajutorul ultrasunetelor, folosesc senzori acustici pentru a detecta schimbari în zgomotul de fundal al mediului în care au fost montate. Detectoarele de gaz ultrasonice produc o alarma atunci când se petrece o emanatie puternica de gaze, dar nu pot masura si concentratia lor în aer. Detectorul de gaz cu infrarosu functioneaza prin utilizarea radiatiilor care trec printr-o cantitate detectata de gaz si permite masurarea concentratiei de gaz în aer.

De ce este importanta montarea unui detector de gaz în locuinta sau incinta? Detectorul de gaz este foarte important pentru siguranta locatarilor, fie ca acestia locuiesc la casa si exista o camera tehnica pentru centrala, fie ca locuiesc la apartament si au centrala, aragaz, cuptor etc. Emanatiile de gaze pot pune în pericol viata locatarilor prin intoxicari, dar si structura imobilului fiindca acumularea de gaze poate duce la explozie.

Montarea detectorului de gaz este obligatorie în anumite conditii, asa cum am mentionat anterior. Este obligatorie în spatiile dotate cu aparate consumatoare de combustibili gazosi (aragaz sau centrala de apartament) si care sunt închise cu geamuri mai groase de 4 mm, de tip securizat sau termopan. Cu toate acestea, si proprietarii de case care au o camera tehnica pentru centrala si care este bine ventilata, ar trebui, desi nu exista obligativitate în acest sens, sa ia în calcul montarea unui detector de gaz pentru un plus de siguranta. Detectoarele de gaz sunt acompaniate de o electrovalva sau electroventil care sunt montate pe conducta de alimentare si care întrerupe alimentarea în momentul în care primeste un impuls de la detectorul de gaz.

Dispozitivul de detectare a gazelor toxice este întotdeauna instalat de o firma specializata, autorizata ANRE. El trebuie sa fie amplasat la 30 de centimetri mai jos de tavan si la un metru si jumatate distanta de aparatul alimentat cu gaz si trebuie racordat la o sursa de electricitate. Alegerea detectorului de gaz trebuie facuta dupa criteriile prevazute în legislatia curenta, si anume acesta trebuie sa detecteze o concentratie de metan de minimum 2% în aer.

Specialistii ANRE recomanda montarea detectoarelor de gaz pentru functionarea în parametri a instalatiilor de gaz si pentru evitarea accidentelor. Se poate opta pentru un detector de gaz portabil sau detector însotit de electrovalva. Cele mai folosite sunt însa detectoarele care vin însotite cu electrovalva. În România, se utilizeaza foarte mult cel fixat pe perete, în momentul în care sunt depistate emanatii de gaze, electrovalva va întrerupe alimentarea aparatului cu gaz.

Potrivit legii, verificarile si reviziile periodice sunt obligatorii si trebuie realizate, de asemenea, de firme specializate si autorizate ANRE cu aparatura necesara. Verificarea se face la interval de doi ani, iar solicitarea pentru verificare va fi realizata de catre proprietar.

Testarea unui detector de gaz se mai poate face apasând butonul Test/Reset în timpul functionarii, daca dispozitivul este prevazut cu aceasta optiune. LED-urile detectorului vor pâlpâi alternativ, va porni alarma, iar electrovalva va opri alimentarea. Dupa ce finalizati testul veti elibera butonul si veti rearma manual electrovalva. Important de retinut asadar, ca efectuarea unui astfel de test va întrerupe gazul pe toata coloana, deci la toti locatarii bransati la acea coloana de gaze.

Aceste dispozitive sunt crucial de importante într-o locuinta în care exista aparate consumatoare de gaze. Începând cu 2016 proprietarii de apartamente sunt obligati sa îsi instaleze un asemenea dispozitiv pentru detectarea gazelor, însa si proprietarii de case care se alimenteaza de la conducte individuale de gaz au obligativitate de a monta un detector de gaz pentru siguranta, fiind necesar sa se supuna acelorasi masuri ca si celor care locuiesc în blocuri de apartamente.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.