Un tatuaj este, la modul cel mai simplu, introducerea de pigmenţi în stratul pielii fără posibilitatea regenerării, aceştia rămânând definitv sub piele. Introducerea pigmenţilor este făcută utilizând unul sau mai multe ace de tatuat sudate cu o bară. Printr-o mişcare constantă sus-jos, maşina cu tehnologie pe bobină obţinând această mişcare prin rotaţie, pigmenţii de cerneală sunt introduşi în piele. În cazul unui tatuaj profesionist, aceşti pigmenţi sunt introduşi în straturile inferioare ale pielii. Aici se poate vorbi, de asemenea, de un tatuaj permanent, pentru că acesta nu mai poate fi şters.
Studioul de tatuaj si tattooing-ul
Dacă vrei să te tatuezi, primul pas este să consulţi un expert în domeniu, un artist profesionist din salonul de tatuaj, şi să îţi clarifici procesul de tatuare si riscurile pe care acesta le implică. Dacă ai gasit, de exemplu, template-ul perfect de tatuaj, munca aparţine artistului. Tatuarea pielii presupune, mai întâi, îndepărtarea părului din zona respectivă cu o lamă. Pentru a evita infecţia proaspătului tatuaj, area afectată si zona înconjuratoare trebuiesc dezinfectate.
Cu ajutorul transferării presiunii iniţiale pe piele, se poate ţine sub control efectuarea simetrică a tatuajului si mărimea corepunzătoare imaginii.
Artistul va începe trasarea liniilor stabilizând aparatul de tatuat. Fiecare artist are propria tehnică. Unii tatuează în linii adânci, pe când alţii preferă trasarea la limita împungerii acului. În orice caz, toţi folosesc puţină apă sau Sumi Gray pentru liniile exterioare. Această procedură este folosită mai ales în cazul tatuajelor portrete. În acest caz, împunsătura trebuie menţinută pe tot parcursul tatuării portretului.
Cea mai grea parte a exerciţiului artistic începe când sunt terminate liniile generale. Efectul de umbră se obţine prin utilizarea Shadder-ului (aparat special) şi/sau a diferitelor culori pentru pigmentarea pielii.
Când designul este executat complet, zona este curăţată şi dezinfectată iarăşi. În această etapă se trece la tratarea cu unguent a tatuajului. Cei care te tatuează îţi dau informaţii despre modul în care să îţi păstrezi într-o stare cât mai bună tatuajul.