Ghidul Serviciilor
3Vet - Cabinet Veterinar Bucuresti
inapoi la firma 593 vizite
Poza Vaccinare animale
Foto
Foto

1.Ce reprezinta vaccinul si pentru ce il folosim ?

Vaccinul este un preparat biologic, cu proprietati antigenice, capabil sa declanseze aparitia raspunsului imun la organismul supus inocularii. Vaccinam profilactic, impotriva unor boli infectioase, chiar zoonoze, fiind o metoda sigura si eficienta de prevenire a acestora.

2.Ce se intampla in organismul animalului dupa inoculare ?

Dupa administrarea vaccinului, organismul animalului incepe sa produca anticorpi, cu rol in producerea imunitatii. Acestia sunt produsi de limfocite, celule care isi au originea in maduva osoasa. In momentul in care animalul ia contact cu agentul patogen al bolii, limfocitele raspund rapid producand anticorpii specifici pentru neutralizarea virusului.

3.Care sunt bolile pentru care vaccinam ? La caine:

La pisica:

4.Cum si cand se vaccineaza ?

Pana la varsta de 6 saptamani, cainii sunt protejati de anticorpii maternali. De aceea, se recomanda vaccinarea dupa aceasta varsta, in prealabil cu o deparazitare interna inainte de aceasta pentru ca existand paraziti interni, sistemul imun nu poate produce anticorpi postvaccinali in cantitati suficiente.

Se recomanda ca primul vaccin sa fie administrat la varsta de minim 6 saptamani, urmatoarele vaccinari se administreaza la un interval de 14-21 de zile, timp in care se vor forma anticorpii. Conform legislatiei in vigoare, vaccinarea antirabica este obligatorie in fiecare an, consecutiv microciparii si inregistrarii animalului in R.E.C.S. si nu inainte de varsta de 3 luni. Dupa terminarea schemei de vaccinare este recomandat ca animalul sa vina in contact cu alti caini abia dupa 7-10 zile de la ultimul vaccin polivalent.

5. La ce ne asteptam dupa administrarea unui vaccin.

In unele cazuri, pot aparea reactii adverse, ca de exemplu: dupa administrarea subcutanata la caini, frecvent poate fi observata la locul de injectare o inflamatie tranzitorie (de pana la 5 cm), care poate fi uneori dureroasa si calda. Orice astfel de tumefactie se va rezolva în mod spontan sau se va diminua semnificativ în 14 zile dupa vaccinare. In cazuri rare, sunt posibile simptome gastrointestinale cum ar fi diareea, voma sau anorexia si apatia. Ca in cazul oricarui vaccin, pot aparea reactii de hipersensibilitate. Daca apare o astfel de reactie, ventiti de urgenta la medicul veterinar pentru ca un tratament adecvat trebuie administrat de urgenta.

Pana la varsta de 8 saptamani, pisicile sunt protejate de anticorpii maternali. De aceea, se recomanda vaccinarea dupa aceasta varsta, cu o deparazitare interna inainte. Din cauza parazitilor interni, eficienta vacinului scade, sistemul imun neputand sa produca anticorpi postvaccinali in cantitate suficienta.

Se recomanda ca primul vaccin sa fie administrat incepand cu varsta de minim 6-9 saptamani(in functie de producator) cu un rapel la un interval de 2-4 saptamani, adaugand vaccinarea antirabica, obligatorie in fiecare an, conform legislatiei in vigoare dupa ce pisoiul implineste 3 luni.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.