1) Cu zavor mecanic, declansarea automata se face fi prin existenta unei sigurante bimetal care la o anumita temperatura se dezlipeste si are loc dezavorarea trapei de desfumare iar comanda manuala se face individual pentru fiecare trapa printr-un troliu cu cablu flexibil prin actionarea unui levier de comanda (este utilizata in general pentru inaltimi mici si pentru numar mic de trape, casa scarii, culoare de acces). Pentru a realiza conexiunea dintre trolii si centrala de incendiu a cladirii pentru comanda manuala centralizata in caz de incendiu in trolii vin montate declansatoare electromagnetice ce declanseza deblocarea lor in urma unui impuls electric de 24V plecat de la centrala de incendiu.
2) Cu zavor pneumatic, declansare automata prin existenta unui tremofuzibil calibrat la o anumita temeperatura, declansarea manuala se face dintr-un panou de comanda dotat cu doua butelii de CO2 (una in serviciu + una de rezerva). Legatura intre panou si trapa de fum se face prin realizarea unor trasee din teava de cupru. Se pot grupa mai multe trape la un panou de comanda. In aceste panouri de comanda manuala se monteaza declansatoare care actioneaza la impuls de 24V si care declanseaza percutarea buteliei de CO2 in urma unui impuls de 24V venit dintr-o centrala de incendiu, conform noilor reglementari din domeniul desfumarii.
3) Cu zavor electromagnetic 24V cu actionare la « ruptura », declansare automata prin dezavorare la o anumita temperatura, declansare manuala dintr-o centrala de incendiu, buton de alarmare, senzor de fum in functie de scenariul de foc al cladirii, circuitul este tot timpul sub tensiune de 24V (trebuie sa existe o sursa de alimentare independenta fata de sistemul de alimentare al cladirii) iar in caz de incendiu poate aparea una din urmatoarele situatii : a) se ajunge la temperatura calibrata, se dezavoreste electromagnetul, se deschide trapa b) se realizeaza intreruperea alimentarii (ruptura) dintr-un buton sau din centrala de incendiu c) cablurile de alimentare pot fi deteriorate de incendiu (ruptura), automat electromagnetii care le tin inchise se dezarmeaza si are loc deschiderea trapelor de desfumare.
In caz ca se doreste o ventilare (aerisire) zilnica a spatiului in care sunt amplasate trapele singura varianta de trapa de desfumare mecanica ce permite acest lucru este cea mecanica cu troliu.