Declansarea automata a deschiderii se face cu ajutorul unui termofuzibil dotat cu un microcartus cu CO2 (20 gr sau 40 gr in functie de dimensiunile trapei) si o fiola de lichid termosensibil (calibrata la 93*C, standard)
1) Declansarea manuala se face dintr-un panou de comanda dotat cu doua butelii de CO2 (una in serviciu + una de rezerva). Legatura intre panou si trapa de fum se face prin realizarea unor trasee din teava de cupru. Se pot grupa mai multe trape la un panou de comanda. In aceste panouri de comanda manuala sunt montate declansatoare electromagnetice care actioneaza la impuls de 24V si care declanseaza percutarea buteliei de CO2 in urma unui impuls de 24V venit din centrala de incendiu.
2) Pe termofuzibilul existent in trapa de fum se poate instala un declansator electromagnetic cu actionare la impuls 24 V declansare manuala dintr-o centrala dintr-o centrala de incendiu, buton de alarmare, senzor de fum in functie de scenariul de foc al cladirii .
Avantajul primei variante de comanda este dat de faptul ca sunt total independent de sistemul de alimentare electrica al cladirii cat si de faptul ca probabilitatea de deteriorare a traseului de teava de cupru este mai mica decat in cazul circuitului electric realizat in cazul celei de a doua variante de comanda manuala.
In caz ca se doreste o ventilare (aerisire) zilnica a spatiului in care sunt amplasate trapele de desfumare se poate monta un motor electic 230V cu o cursa de 30 su 50 cm. Opțiunea de aerisire zilnică cu telescop electric 230 volți lasă prioritate de funcționare a aparatului ca si trapă de desfumare.
La trapele de fum pneumatice se poate face comanda pentru un sistem de ventilare (aerisire) zilnica) prin realizarea unui dublu circuit de teava de cupru (deschidere/inchidere) si racordaarea acestuia printr-un panou de comanda special la o sursa de aer comprimatde minim 8-10 atmosfere. Avantajul acestei variante de ventilare zilnica este ca aparatul este deschis complet pentru aerisire.