Ghidul Serviciilor
Sibex Stock Exchange
inapoi la firma 125 vizite
Poza Contracte pe optiuni
Foto

Scurt istoric al contractelor pe optiuni

 

Optiunea defineste un contract standardizat care da cumparatorului dreptul dar nu si obligatia de a cumpara sau vinde activul suport de la baza contractului (marfuri, valute, valori mobiliare si instrumente financiare) la un pret prestabilit, numit pret de exercitare, contra unei sume platite vanzatorului la incheierea contractului, numita prima, in cadrul unei perioade de timp predeterminate. Activul suport poate fi reprezentat de actiuni, obligatiuni, titluri de stat, devize, marfuri, contracte futures, etc.

Tranzactiile cu optiuni au aparut cu mult timp in urma, ca urmare a necesitatii pentru acest tip de contract. Desi initial nestandardizate, mecanismul era acelasi cu cel folosit astazi in marile burse ale lumii. Probabil ca cea mai timpurie atestare a optiunilor se regaseste in Grecia antica, pe vremea filozofului Thales. Folosind cunostintele lui de astrologie, Thales a previzionat o recolta bogata de masline in primavara urmatoare. Cum in general existau din partea fermierilor putine contracte de inchiriere a preselor de masline in timpul iernii, Thales a negociat preturile in iarna pentru primavara urmatoare. Previziunea lui Thales a fost corecta si el a fost in masura sa (re)inchirieze apoi dreptul de folosire a preselor de masline in primavara, obtinand un profit considerabil.

Cel mai cunoscut exemplu cu semnificatie istorica privind optiunile a avut loc in Olanda in timpul erei lalelelor din secolul 17. In acel timp contractele pe bulbii de lalea erau intens tranzactionate de dealeri si fermieri. Acestia tranzactionau contracte pentru optiunea de a cumpara sau a vinde un anumit tip de bulbi de lalea la un pret specific si la o anumita data in viitor, ca o modalitate de protejare impotriva unei recolte slabe. Dealerii de lalele cumparau optiuni call care le garantau dreptul de a cumpara bulbi la un anumit pret, in eventualitatea ca preturile bulbilor vor creste substantial. Cultivatorii de lalele cumparau optiuni put ca asigurare ca vor putea vinde bulbii lor la un anumit pret dupa recolta Opţiunile in forma in care le intalnim si astazi se tranzacţionează din anul 1973, cand au aparut în peisajul economiei americane la cea mai mare bursă de opţiuni din lume chiar si la ora actuala, Chicago Board of Options Exchange.

În România singura bursă care tranzacţionează opţiuni este Sibiu Stock Exchange, aceste produse fiind lansate în noiembrie 1998. Opţiunile pe contracte futures tranzacţionate la Sibiu oferă investitorilor noi posibilităţi de tranzacţioanare prin care fiecare dintre ei să-şi exprime şi să-şi gestioneze mai sigur şi mai amplu interesele sale financiare. Sibex pune la dispoziţia investitorilor opţiuni având ca activ suport contracte futures pe 13 acţiuni tranzacţionate la BVB precum şi pe valute (EUR/RON, USD/RON, EUR/USD). Flexibilitatea opţiunilor conferă investitorilor oportunităţi de dezvoltare a unor strategii extrem de eficiente. Practic, cu ajutorul opţiunilor se poate controla gradul de risc al investiţiei – de la foarte mic (cazul cumpărării simple de opţiuni) până la foarte mare (vânzarea descoperită de opţiuni), între aceste limite găsindu-şi locul un mare număr de combinaţii (câteva exemple de strategii: Bull Spread, Long Butterfly, Short Stradle).

Descrierea completă a strategiilor cu opţiuni se găseşte la meniul "strategii de tranzacţionare", însă inainte de aceasta este recomandabilă parcurgerea meniului "mecanism de tranzacţionare".

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.