Ghidul Serviciilor
Casa Baroca
inapoi la firma 222 vizite
Poza Despre noi, Sighisoara

Cetatea Sighisoara, supranumita si “Perla Transilvaniei”, este cel mai frumos si mai bine pastrat ansamblu de arhitectura medievala din centrul si sud-estul Europei.       

 

Sighisoara, unul dintre putinele orase-cetati locuite din lume, este o frumoasa ilustrare urbanistica medievala.      

 

Ca oras medieval Sighisoara nu isi cunoaste in mod cert data nasterii. In cronicile medievale sunt mentionati anii 1191 si 1198. Desi mai sunt inca istorici care considera sfarsitul  secolului al XII-lea, o perioada prea timpurie pentru fondarea localitatii, in opinia noastra, coroborata cu recentele descoperiri de la Biserica din Deal, informatiile cronicarilor merita mai multa atentie si credibilitate.       

 

La intemeierea si dezvoltarea orasului medieval Sighisoara au concurat cel putin doua elemente principale. Primul a fost pozitionat la intersectia celor doua drumuri comerciale importante, o artera sud-nord, pe aici trecand cea mai scurta ruta ce lega Branul de Cluj. Al doilea este locul strategic in cadrul defileului sighisoarean, un punct obligatoriu de trecere spre zona de rasarit a Transilvaniei.

      Cladirea dateaza din secolele al XVIII-lea si este situata  in apropierea Turnului Cositorarilor, la intersesctia strazii Cositorarilor, cu stradela spre strada Scolii, avand fatade pe ambele strazi.

       Constructia aflata pe strada Cositorarilor la numarul 9 are o semnificatie istorica particular. Ea este importanta ca si parte integranta a cetatii.       Constructia este cladita in stil medieval, cu pereti grosi, trapezoidali, tavanul in forma de arcade. Fatadele sunt simple, cu ferestre clasicizante, fiind realizate cel mai probabil la inceputul secolului al XVIII-lea, incadrandu-se bine in stiluri reminiscente, neo-clasice al vremii.

       Casa Baroca este o casa Monument Istoric, situata in Municipiul Sighisoara, judetul Mures, pe strada Cositorarilor la numarul 9. Se afla pe partea opusa fata a sediului Parohiei Evanghelice si a Turnului Cositorarilor, in coltul strazii.       

Casa are accesul pietonal atat dinspre strada Cositorarilor cat si dinspre Piata Ratustelor, fiind situata in apropierea Turnului Cositorarilor, Turnului cu Ceas, a scarilor acoperite, si a Casei Vlad Dracul.

      Turnul Cositoararilor cu un aspect aparte se afla la numai cativa metri de pensiunea Casa Baroca, are un aspect deosebit, avand o baza dreptunghiulara, cu un trunghi pentagonal, peste care se inalta, sprijinit pe console, un etaj largit, de forma ortogonala. Deasupra acestuia se ridica un acoperis hexagonal. Avand o inaltime de 25 m, acest turn, impresionant prin modificarile de planuri pe care le aduce fiecare din nivelurile sale, a facut fata multor atacuri de-a lungul timpului.       

Galeria Puscasilor este un culoar cu acoperis din lemn, suspendat pe arcurile de zidarie, galeria s-a pastrat pana in zilele noastre, avea rolul de a inlesni puscasilor strabaterea distantei dintre Bastionul Cositorarilor si cel al Tabacarilor, fara a fi expusi pericolului gloantelor trase din afara Cetatii.       

 

Documentar, Sighisoara este mentionata pentru prima data in anul 1280 sub denumirea ''Castrum Sex''. Localizarea acestei cetati o facem pe actualul deal al  cetatii care are doua platouri:platoul superior spre apus,mai inalt si mai ingust iar spre rasarit platoul inferior-cu aproximativ 40 de metri sub nivelul platoului superior,fiind insa cu mult mai larg. Aceasta configuratie a terenului a determinat atat dezvoltarea urbanistica a orasului-cetate cat si dispozitivul defensiv.       

 

Privita in ansamblu, Cetatea dovedeste dezvoltarea sa dupa un plan prestabilit, unitar, cu adaptare la forma naturala a terenului. Conform sistemului in doua strazi, caracteristic oraselor germane din perioada evului mediu, platoul a grupat cvartalele intre doua strazi principale, paralele si intretaiate cu strazi de legatura.

       Turnul cu Ceas, numit odinioara Turnul Sfatului (deoarece la primul nivel s-a aflat mult timp resedinta Sfatului Orasenesc), strajuieste de veacuri intrarea principala in cetate. Turnul cu Ceas se afla la 5 minute de mers pe jos de Casa Baroca, fiind unul din principalele atractii turistice ale Sighisoarei.       

Orologiul gazduit de acest turn a fost instalat la inceputul secolului al XVII-lea. Bataile periodice ale ceasornicului din Turn au ajuns atunci sa faca parte din vita Cetatii Sighisoara.

       Celebra Casa Vlad Dracul, acum transformata intr-un restaurant, reconstituie atmosfera medievala. In aceasta cladire, apartinand corpului de paza al cetatii, folosita drept casa de oaspeti a locuit in perioada 1431-1436, pana sa devina domnitor al Valahiei, Vlad Dracul al II-lea, fiul lui Mircea cel Batran, tatal lui Vlad Tepes al III-lea, Dracula. Mitul Dracula ajungand una din principalele atractii turistice ale orasului Sighisoara. Casa Vlad dracul se afla la 100m de Peniunea Casa Baroca.

       Scara Acoperita (Schuelertreppe) initial avea 300 de trepte, arhitectura acesteia fiind modificata in anul 1842 cand s-au construit fundamente de zidarie, azi ramanand cu cele 173 de trepte din lemn si acoperisul de sindrila; reprezinta cea mai originala constructie a Sighisoarei. In stanga scarilor acoperite, la circa 15 metri se afla Pensiuea Casa Baroca.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.