Ghidul Serviciilor
Rainbow Group International
inapoi la firma 167 vizite
Poza Osmoza inversa
Foto
Foto

Ce este osmoza?

 

Osmoza se bazeaza pe principiul fundamental al echilibrului. In momentul in care doua lichide continand concentratii diferite de solide dizolvate sunt puse in contact, acestea se amesteca pana la uniformizarea concentratiilor. Atunci cand cele doua lichide sunt separate printr-o membrana semipermeabila, lichidul cu concentratia mai mica de solide dizolvate va traversa membrana, pentru a ajunge sa se amestece cu lichidul cu concentratie mai mare. Dupa un interval de timp, nivelul de apa va fi mai ridicat pe una din partile membranei. Diferenta de nivel se numeste presiune osmotica.

 

Ce este osmoza inversa ?

Aplicand o presiune superioara presiunii osmotice, se produce un efect invers. Lichidele sunt refulate prin membrana, lasand solidele dizolvate in spatele membranei. Pentru a purifica apa cu ajutorul membranei de osmoza inversa, efectul osmozei naturale trebuie inversat.

 

Pentru a forta apa solutiei concentrate in saruri (apa netratata) sa treaca in partea apei pure, apa trebuie presurizata la o presiue superioara presiunii osmotice (p>2,38 bari).

Consecinta este ca apa netratata devine si mai concentrata si compartimentul acesta trebuie evacuat, iar de partea cealalta se obtine o apa de o calitate excelenta, apropiata de apa distilata.Pe partea cu apa filtrata se acumuleaza numai moleculele de apa, impuritatile din apa de intrare fiind retinute de membrana semipermeabilă.

 

Porii membranei semiimpermeabile au o dimensiune decat 0,0001 microni, pe cand virusii au dimensiuni cuprinse intre 0,02 si 0,4 microni, bacteriile au dimensiuni cuprinse intre 1 si 4 microni.

 

Membrana este facuta din polipropilena si poate rezista la o presiune de 55 bari si chiar mai mult, ceea ce este de 10 ori mai mult decat presiunea din reteaua de apa potabila.Pentru a împiedica blocarea membranei cu impuritatile din apa introdusa initial, membrana trebuie spalata continuu de impuritatile retinute.

 

O instalatie cu osmoza inversa produce deci in afara de apa pura (permeat) şi apa reziduala (concentrat).

Aceasta din urma trebuie deversata în canalizare.

 

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.