Ghidul Serviciilor
Clinica De Chirurgie Estetica Medestet-Cluj Napoca
inapoi la firma 359 vizite
Poza Chirurgia sanului
Foto
Foto

Exista numeroase intrebari si decizii implicate in procesul de reconstructie mamara, dar prima si cea mai importanta intrebare pe care si-o pune pacienta este: reconstructia mamara este indicata si pentru mine?

Nu orice femeie care a suferit o mastectomie simte nevoia de reconstructie a sinului, dar pentru multe femei, cea mai mare recompensa pentru acceptarea operatiei de indepartare a sanului din cauza cancerului sau a altei boli, este reconstructia sinului.

Personalul medical va poate oferi recomandari, membrii familiei va pot spune ce cred ei ca ar trebui sa faceti, dar numai dumneavoastra puteti sa luati decizia potrivita. Cu cit cunoasteti mai multe lucruri despre boala si posibilitatile de tratament, cu atit decizia pe care o luati este mai buna.

Tehnici chirurgicale si dispozitive medicale noi fac posibila crearea unui sin asemanator ca forma, volum si consistenta cu sinul normal.

De cele mai multe ori reconstructia este posibila imediat dupa indepartarea sinului (mastectomie), in timpul aceleiasi interventii, pacienta fiind scutita de experienta neplacuta de a se trezi cu sinul amputat. Dar trebuie retinut ca reconstructia mamara postmastectomie nu este o procedura simpla! Exista numeroase posibilitati de reconstructie si impreuna vom alege procedeul cel mai potrivit. Prima decizie pe care trebuie sa o luati este daca doriti o reconstructie imediata, care se face in acelasi timp cu mastectomia, sau o reconstructie intirziata, la saptamini, luni, sau ani de la mastecomie. Urmatorul lucru important este alegerea procedurii reconstructive. Recomstructia mamara se poate realiza fie folosind tesuturi proprii (lambouri), fie folosind implante mamare, fie o combinatie intre cele doua metode.

Dupa evaluarea starii de sanatate, chirurgul va va explica care dintre posibilitatile reconstructive este cea mai potrivita, in functie de virsta, starea de sanatate, anatomie, tesuturi restante si asteptari. Chirurgul trebuie sa stie exact rezultatul la care va asteptati. Reconstructia mamara postmastectomie va imbunatateste imaginea si increderea in sine, dar nu uitati ca rezultatul dorit este o imbunatatire si nu perfectiunea! Reconstructia mamara implica de obicei mai mult decit o singura operatie, prima putindu-se realiza in acelasi timp cu mastectomia.

Reconstructia cu implante mamare

Daca se recomanda reconstructia cu implant, trebuie sa fiti informata despre implantul care va fi folosit. Acest procedeu reconstructiv se poate realiza fie folosind direct implantul, fie se foloseste un expander tisular care intinde tesuturile, si apoi un implant mamar.

Expanderul tisular este un implant temporar care este plasat sub muschii pieptului si care apoi este unflat gradual cu ser fiziologic pe parcursul unui numar de saptamini pentru a intinde incet pielea. Odata ce pielea este suficient de intinsa, se indeparteaza expanderul si este inlocuit cu un implant permanent. Acest timp operator secundar pentru indepartarea si schimbarea expanderului poate fi evitat prin folosirea unui implant expander permanent care poate fi ajustat postoperator.

Reconstructia cu lambouri

Reconstructia mamara cu lambouri este o metoda reconstructiva care foloseste tesuturi proprii din zone in care acestea sunt in exces,(abdomen, fese, solduri, spate) pentru a crea un nou sin. Acest tesut care este mutat dintro zona in alta se numeste lambou. Lamboul poate fi pediculat, adica este mutat la sin printr-un tunel facut sub piele, pastrindu-si vascularizatia din zona donatoare sau poate fi transferat liber prin anastomoze vasculare cu vasele zonei receptoare.

Reconstructia cu lambouri se realizeaza frecvent folosind una dintre urmatoarele metode: Lamboul Dorsal Mare, in care pielea si muschiul dorsal mare sint recoltate de la nivelul spatelui si prin tunelizare pe sub piele sint aduse in zona sinului; Lamboul TRAM, foloseste piele, tesut subcutanat si muschiul drept abdominal care sunt tunelizate sau transferate liber in regiunea mamara; Lamboul DIEP care este o varianta de lambou TRAM dar care nu modifica integritatea peretelui abdominal si care este transferat liber microchirurgical.

Fiecare din aceste procedee se poate asocia cu un implant mamar daca tesuturile transferate nu ofera un volum suficient. Pentru obtinerea simetriei este posibil sa fie necesara reductia sau marirea sinului contralateral.

Postoperator

Pentru o saptamina sau doua dupa operatie este posibil sa va simtinti mai obosita si sa aveti un oarecare discomfort, dar care poate fi controlat medicamentos. In functie de procedeul reconstructiv folosit si de evolutia postoperatorie veti putea parasi spitalul dupa doua pina la sapte zile. Interventiile reconstructive necesita tuburi de dren pentru a indeparta fluidele in exces din zona operata dar acestea vor fi indepartate in prima saptamina postoperator.

Firele de sutura se scot la aproximativ 10 zile postoperator. Recuperarea completa dupa mastectomie combinata cu reconstructie cu lambou poate sa dureze pina la sase saptamini, si mai putin daca pentru reconstructie sunt folosite implantele, perioada in care sunt interzise eforturile fizice si activitatea sexuala. Inervatia normala a sinului nu poate fi restaurata, dar, cu timpul, reapare o oarecare sensibilitate. Majoritatea cicatricilor devin mai putin vizibile cu timpul, dar nu vor disparea complet niciodata. Cu cit este mai buna calitatea globala a reconstructiei cu atit mai putin va va preocupa aspectul cicatricilor.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.