Tratamentul propriu-zis se face cu o internare de cateva ore si nu necesita o pregatire prealabila deosebita, in afara de cremele GLYCON! Tehnica este excelenta pentru fata, gat si dosul mainii. Concentratia solutiei acide poate fi modificata in functie de necesitati. Aplicarea acidului se face pe regiuni, cu respectarea conturului buzelor.
Pacientul ideal pentru peeling chimic izolat, este cel cu o ptoza faciala minima si riduri fine, care doreste o imbunatatire evidenta a aspectului fetei, dar la care un lifting chirurgical nu este indicat. Pacientii cu ten deschis sunt mai potriviti pentru aceasta procedura, in comparatie cu cei cu tenul masliniu, la care linia de demarcatie intre zona tratata si restul tegumentului este mai evidenta si greu de mascat. In cazul pacientilor cu ten inchis este mai probabil sa apara o depigmentare.
Peelingul chimic este un procedeu mai indicat femeilor, deoarece acestea au pielea mai fina, lipsita de par. Substantele chimice folosite sunt TCA (acidul triclor acetic), acidul mandelic, acidul fitic, acidul glicolic si mai rar fenolul. Acidul triclor acetic, spre deosebire de fenol, nu este absorbit prin piele si nu produce efecte secundare sistemice, care pot fi extrem de toxice.
Peelingul cu TCA nu determina arsuri foarte profunde, astfel ca depigmentarea totala sau aparitia cicatricilor hipertrofice (ingrosate) pe piele sunt mult mai rare. Se pot practica aplicari repetate la 1-3 luni de TCA - eficienta fiind comparabila cu aceea a fenolului, dar cu un grad de siguranta mult mai ridicat.
Folosirea agentilor chimici mai slabi (acid glicolic) este si mai putin riscanta, dar eficienta lor ca slefuire este si ea mai redusa, aceste tipuri de peelinguri fiind indicate in special pentru tratamentul acneei.
In functie de particularitatile pielii dumneavoastra, va trebui sa urmati un tratatment pregatitor, timp de minim 3 saptamani, cu crema GLYCON (care contine acid glicolic).
Peelingul bland, cu acid glicolic, se face cu o internare de numai cateva ore, si pacientul poate relua activitatea sociala normala in ziua imediat urmatoare. Imediat dupa tratamentul cu acid glicolic, pielea capata un aspect rosu-aprins, culoarea revenind la normal in urmatoarele 12 ore. Nu se formeaza cruste si nici nu se produc exfolieri cutanate vizibile. Acest tratament poate fi urmat fara restrictii, la interval de cateva luni, in mod constant, cu efecte vizibile de intinerire si mentinere a aspectului proaspat al pielii.
Nu se recomanda expunerea la soare mai devreme de 4 saptamani postoperator, deoarece pot apare hiperpigmentari in zonele tratate, ce pot fi definitive. Hiperpigmentatia pielii este rezultatul direct al expunerii la soare. Pentru a preveni aceasta complicatie, se recomanda folosirea in primele 2 luni post-peeling, a unor creme protectoare, ce contin factorul 15, un filtru pentru razele solare (SPF 15). Este in interesul dvs. sa utilizati aceasta crema de cateva ori pe zi, sub orice machiaj pe care il folositi.
Pentru mentinerea efectelor obtinute ca urmare a tratamentului cu acid tricloracetic sau cu acid glicolic, recomandam folosirea constanta a produselor din gama Glycon.
Complicatii
Uneori poate apare un aspect de pigmentare neuniforma a fetei, in ciuda eforturilor tehnice pentru a-l evita. De asemenea nevii preexistenti se pot hiperpigmenta si de aceea va sugeram indepartarea acestora printr-o interventie chirurgicala separata, inaintea peelingului.
Pentru purtatorii de virus herpes, pentru a evita contaminarea cu extinderea herpesului la nivel facial, trebuie luate masuri speciale. Acestea includ amanarea tratamentului chimic cu cel putin 6 saptamani de la data ultimului puseu infectios si administrarea de Acyclovir (unguent sau capsule), imediat dupa chemical peeling.
Formarea de cicatrici hipertrofice si keloide sunt complicatii foarte rare, ce pot apare la nivelul buzelor, la pacientii cu infectii bacteriene sau virale herpetice, survenite in perioada urmatoare unui chemical peeling agresiv.