In cadrul procesului de imbatranire pe langa modificarile care survin la nivelul pielii are loc si o scadere a volumului partilor moi (muschi si grasime).
Astfel trebuie sa privim fata imbatranita ca pe un mar care initial a fost bine hidratat si frumos dar care tinut in soare si vant devine mai mic si cu coaja incretita.
Una dintre cele mai bune solutii de a contribui la ameliorarea aspectului cosmetic al fetei este transplantul de grasime. Prin acest procedeu se restabileste echilibrul intre volumul partilor moi si suprafata cutanata, aspectul fetei fiind mult imbunatatit.
Autotransplantul adipos devine astfel un adevarat adipolifting cu o intinerire potentiala de 5-10 ani. Cele mai bune rezultate se obtin prin asocierea adipoliftingului cu procedee de intinerire a pielii prin mezoterapie, chemical peeling si atunci cand este nevoie liftingul chirurgical, cu indepartarea excesului cutanat.
Zonele in care se preteaza autotransplantul de grasime la nivelul fetei sunt : buzele, santurile de la baza nasului, santurile de la coltul gurii, regiunea zigomatica sau pometii obrajilor si obrajii. Pentru ca rezultatele tratamentului sa fie cat mai bune se recomanda ca volumul injectat sa fie relativ mic, grasimea sa fie asezata sub forma de mici perel de 1-2 mm in straturi pe diferite nivele iar grasimea sa fie recoltata preferabil din regiunea superioara a abdomenului.
In cazul in care volumul injectat este prea mare sau exista particularitati circulatorii in regiunea transplantului care tin de structura biologica a pacientului (deci nu pot fi controlate) se poate intampla ca grasimea transplantata sa fie resorbita. Aceste cazuri sunt relativ rare.
In ziua planificata pentru interventie trebuie sa fiti prezenta la clinica dimineata in jurul orei 9 pe nemancate pentru a vi se recolta analizele. Dupa examenul clinic se face analiza pe calculator a imaginilor fetei din mai multe unghiuri si se identifica problemele si se stabileste de comun acord programul terapeutic de urmat. Daca rezultatele analizelor sunt bune si nu sunt contraindicatii operatorii in dupa amiaza aceleiasi zile veti fi operata.
Inainte de interventia chirurgicala veti fi examinata de medical anestezist care ne va asista pe toata durata interventiei. Interventia se practica sub anestezie locala si dureaza aproximativ o ora. Dupa operatie se poate ca pentru cateva zile locul injectarii sa fie usor tumefiat uneori cu mici vanatai (mai frecvente la cei care fumeaza sau consuma in mod frecvent aspirina). Acestea se atenueaza si cu ajutorul compreselor reci si masajelor blande cu unguent antiinflamator.
Rezultatul final al procedurii poate fi apreciat la 6 saptamani dupa operatie cand se considera procesul de revascularizare a grasimii incheiat. Deoarece volumul grasimii transplantate este limitat (conditie esentiala pentru supravietuirea ei) la 6 luni dupa prima sedinta se poate repeta procedura prin adaugarea de noi volume.
Putem spune ca principiul de baza al autotransplantului de grasime este ? mai putin inseamna de fapt mai mult ? deoarece daca incercam sa punem mai multa grasime in prima sedinta riscam ca aceasta sa nu fie bine vascularizata si sa fie rezorbita prin lichefiere.
Este mai bine sa obtinem un volum final din 2 sau chiar 3 sedinte decat nimci intr-o singura sedinta. Grasimea este un material foarte bine tolerat pentru ca provine din organismul persoanei la care se aplica disponibil in orice moment si care se comporta natural in timp, astfel daca persoana imbatraneste sau slabeste si grasimea transplantata se micsoreaza. Procedeul poate fi repetat de cate ori consideram ca este nevoie.
Dupa operatie veti ramane in clinica noastra in cursul noptii pentru supraveghere.
A doua zi dimineata dupa vizita medicala puteti pleca acasa. Veti primi la externare antibiotice orale si un unguent cu antibiotic cu care va trebui sa faceti masajul bland al zonelor transplantate, timp de o saptamana. Asistenta de salon va va face primul masaj pentru a va familiariza cu procedura. Puteti sa va machiati inainte de a pleca din clinica, fara nici o problema.
ATENTIE !
Examenele de mai sus trebuie finalizate pana la data consultului anestezic preoperator.Prezentati aceste rezultate medicului anestezist.