In cazul generatoarelor de tip CSI COMPACT, combustibilul coboara cu ajutorul gravitatiei din palnie in melcul superior si de acolo este impins in supapa rotativa sau pur si simplu direct in melcul de alimentare al arzatorului. Supapa rotativa, are functia dubla de a doza combustibilul catre melcul de alimentare al arzatorului si de a intrerupe continuitatea combustibilului catre cei doi melci, împiedicand intoarcerea fumului si a eventualelor flacari care ar putea sa iasa prin palnia pentru combustibil. Puterea de rotatie a melcului inferior, determina alimentarea corecta a bazinului de ardere si este, prin urmare, un factor determinant pentru functionarea corecta a generatorului. Combustibilul din bazinul de ardere este ars cu admisie de aer primara si secundara.
Caldura care se dezvolta in camera de combustie este transferata în cavitatile pline cu apa care se afla în peretii de otel ai generatorului. Fumul cald, care iese din camera de combustie, trece prin cavitatea usii anterioare, traverseaza tuburile, pentru a fi eliminat in racordul posterior de fum, trecand prin cele doua serpentine ale fumului ce constituie particularitatea acestui tip de generator de caldura.
Controlul optim al combustiei se poate obtine efectuind reglajele corespunzatoare ale aerului primar si secundar si al aportului de combustibil in functie de puterea cazanului. Calitatea de combustie poate fi verificata vizual sau prin intermediul dispozitivelor speciale de analiza a fumului.