Sunt folosite pentru a pre-epura apele provenite de la diverse obiective cum ar fi: bucatariile hotelurilor, pensiunilor, restaurante, abatoare, fabrici de procesare a carnii.
Grasimile sunt substante de origine vegetala si / sau animala, cu masa volumica mai mica de 0.95 g/cmc, care sunt partial sau total insolubile in apa si care sunt saponificabile. Separatorul de grasimi este definit ca o unitate sau ansamblu de unitati care au rolul de separare a grasimilor din apele uzate si de retinere a grasimilor separate, care cuprinde in general o trapa de namol, o camera de separare a grasimilor si daca este necesar un punct de prelevare a probelor.
Principul de functionare:Grasimile sunt substante de origine vegetala si / sau animala, cu masa volumica mai mica de 0.95 g/cmc, care sunt partial sau total insolubile in apa si care sunt saponificabile. Separatorul de grasimi este definit ca o unitate sau ansamblu de unitati care au rolul de separare a grasimilor din apele uzate si de retinere a grasimilor separate, care cuprinde in general o trapa de namol, o camera de separare a grasimilor si daca este necesar un punct de prelevare a probelor.
Apa uzata continand reziduri de uleiuri vegetale si animale este colecatata prin sistemul de canalizare si intra in separator printr-un dispozitiv de linistire uniformizare. Pe masura ce apa uzata curge lent si uniform prin corpul principal al separatorului, particulele grosiere si materiile solide in suspensie se decanteaza in partea inferioara (trapa de namol) formand un strat de namol iar grasimile, fiind mai usoare decat apa se ridica la suprafata. Datorita compartimentarii interioare si constructiei speciale a dispozitivului de iesire, este permisa numai evacuarea apei filtrate, namolul si grasimile fiind retinute in interior.
Proiectarea separatoarelor de grasimi este conditionata de Standardul European SR EN 1825, care se imparte in doua parti, precum urmeaza:
Cele mai mici separatoare de grasimi (capabile sa preia un debit de circa 0.5 - 1l/s) au forma rectangulara, deoarece pot fi montate in spatii acoperite (direct sub ghiuveta din bucatarie sau in subsolul restaurantului) iar celelalte sisteme de separare a grasimilor din apa uzata care au o capacitate de separare mai mare, sunt proiectate in varianta cilindrica. S-a ales aceasta forma pentru a economisi spatiul de montare, prin instalarea lor subterana.